telnet

telnet (na mom blogu)

март 17, 2010 од Milan Dordjevic

(1)

Телнет је мрежни протокол унутар групе интернет протокола. Намена овог протокола је успостављање двосмерног осмобитног комуникационог канала између два умрежена рачунара. Најчешће се користи да осигура кориснику једног рачунара сесију за коришћење командне линије на другом рачунару. Сам назив протокола потиче од енглеских речи „телефонска мрежа“ (енгл. Telephone Network).

Телнет је развијен још у раним 1970. годинама и представља један од најстаријих протокола слоја апликације. Уобичајено је да се назив „телнет“ поред протокола, још односи и на телнет клијенте (програме) који омогућавају коришћење овог протокола, а исто тако и на сервис који омогућава овај протокол користећи се клијентом. Стога је познат и израз „телнетовати се“ на други рачунар, што означава повезивање на други рачунар користећи овај протокол.

При успостављању клијент/сервер телнет сесије између два рачунара, или најчешће између рачунара и неког од мрежних уређаја ком је потребно приступити ради подешавања параметара, телнет протокол успоставља комуникациони канал VTY (енгл. Virtual TeletYpe). Иако телнет протокол подржава аутентикацију при успостављању канала, подаци које размењују корисници нису заштићени (енкрипција). Што би значило да при пресретању података они могу бити лако протумачени. У циљу успостављања сигурности комуникације развијен је протокол (SSH) (енгл. Secure Shell) као наследник телнет протокола.

(2)

Telnet omogucava pristup udaljenim racunarima. Pored WWW on je najcesce koriscen servis Interneta. Udaljen racunar kome pristupate moze biti u susednoj sobi ali i na drugoj strani Zemlje. Kada se „ulogujete“ na udaljeni racunar vi na njemu mozete da radite kao da ste tamo. Da bi se „telnetovali“ na neki racunar potrebno je da otkucate „telnet“ a zatim ime racunara koji zelite da vidite na vasem ekranu. Posle ulazne poruke potrebno je ukucati vase korisnicko ime i lozinku za racunar na koji ste se „telnetovali“.
Ovako je moguce pristupiti na primer mnogim katalozima velikih svetskih biblioteka ali i recimo Narodnoj Biblioteci Srbije.
Razvojem Interneta World Wide Web sve cesce zamenjuje Telnet, sto omogucava ipak jednostavniji nacin pristupa ovakvim podacima.

(3)

telnet

Neko je jednom izjavio kako je telnet najbolja stvar koju je je on video na računarima. Mogućnost da se iz udaljenosti prijavite i radite stvari na drugom računaru je ono što odvaja Unix i Unix-nalike operativne sisteme od ostalih operativnih sistema.

telnet vam omogućava da se prijavite na računar isto kao i da sedite za terminalom. Jednom kada su korisničko ime i lozinka prihvaćeni, dobijate shell prompt. Odatle, možete uraditi sve što zahteva tekstualnu konzolu. Pisati poštu, čitati grupe, prebacivati fajlove, i tako dalje. Ako izvršavate X i uradite telnet na drugu mašinu, možete startovati X programe na udaljenom računaru, a prikazati ih na svome.

Kako bi se prijavili na udaljenu mašinu, koristite ovu sintaksu:

% telnet <hostname>

Ako računar odgovori, dobićete prompt za prijavu. Dajte mu svoje korisničko ime i lozinku. To je to. Sada ste u konzoli. Da bi prekinuli vašu telnet sesiju, koristite ili exit ili logout komandu.

Warning telnet ne šifruje informacije koje šalje. Sve biva poslato kao čisti tekst, čak i lozinke. Nije preporučljivo koristiti telnet preko Interneta. Umesto njega, razmotrite Secure Shell (Sigurnu školjku). Ona šifruje sav saobraćaj i slobodno je dostupna.

Druge koristi od telneta

Sada kada smo vas ubedili da ne koristite više telnet protokol kako biste se ulogovali na udaljenu mašinu, pokazaćemo vam nekoliko korisnih načina da se telnet iskoristi.

Takođe možete korisiti telnet komandu da se povežete sa serverom na određenom portu.

% telnet <hostname> [port]

Ovo može biti prilično zgodno ako vam je potrebno da brzo proverite određeni servis i kada vam je potrebna potpuna kontrola nad komandama, ili je potrebno da tačno vidite šta se dešava. Možete interaktivno testirati ili koristiti SMTP server, POP3 server, HTTP server, itd, sve na ovaj način.

U sledećem primeru ću vam pokazati kako možete telnet-ovati HTTP server na portu 80 i dobiti neke osnovne informacije od njega.

Figure 13-1. Telnetovanje Web servera

% telnet store.slackware.com 80
Trying 69.50.233.153...
Connected to store.slackware.com.
Escape character is '^]'.
HEAD / HTTP/1.0

HTTP/1.1 200 OK
Date: Mon, 25 Apr 2005 20:47:01 GMT
Server: Apache/1.3.33 (Unix) mod_ssl/2.8.22 OpenSSL/0.9.7d
Last-Modified: Fri, 18 Apr 2003 10:58:54 GMT
ETag: "193424-c0-3e9fda6e"
Accept-Ranges: bytes
Content-Length: 192
Connection: close
Content-Type: text/html

Connection closed by foreign host.
%

Možete raditi isto i za druge tekstualne protokole, sve dok znate na koji port da se konektujete i koje su komande.

Advertisements
Objavljeno u Internet protokoli. Oznake: . 1 Comment »

Jedno reagovanje to “telnet”

  1. zlatkom Says:

    Veoma zanimljiva tema, ali koliko mogu da primetim ima dosta gramatičkih grešaka koje znatno utiču na sintakse koje iz teksta treba primeniti. Što se drugih zamerki tiče, ne bih naglašavao ništa posebno, osim da je trebalo malo više se zadržati na protokolu SSH koji je razvijen u cilju uspostavljanja sigurnosti komunikacije, jer je problem enkripcije ipak problem na koji se treba obratiti posebna pažnja, kao i na način zaštite od nje.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

«

»
%d bloggers like this: