APR-Agencija za privredne registre

Osnivanje – APR

Агенција за привредне регистре (АПР) основана је 2004. године Законом о Агенцији за привредне регистре. Оснивање Агенције помогли су Шведска влада (Swedish International Development Cooperation Agency – SIDA), Светска банка (World bank),Мајкрософт Србија и Црна Гора (Microsoft SCG) и United States Agency for International Development – USAID.

Република Србија је 2005. године отпочела са спровођењем реформе у области регистрације привредних субјеката, како би олакшала отварање и затварање предузећа, смањила административне препреке за обављање пословања, припремила амбијент за већа страна улагања и створила услове за отварање већег броја нових радних места. Агенције за привредне регистре је преузела спровођење реформе у области регистрације привредних субјеката и по први пут успоставила систем регистрације финансијског лизинга и заложног права на покретним стварима и правима.

Оснивањем Агенције за привредне регистре предвиђени циљеви реформе, спроведене кроз администрирање Светске Банке, у потпуности су остварени на следећи начин:

 • Административне баријере према грађанима уклоњене су конституисањем једне институције као носиоца послова регистрације и вођења јединствене, централне базе података, чиме је установљен принцип рационализације административних функција државе („сви регистри на једном месту“)
 • У правни систем Републике Србије по први пут уведен је принцип „ћутања администрације од пет дана“ чиме је успостављен принцип ефикасности јавне администрације
 • Агенција за привредне регистре није на буџету Републике Србије чиме је успостављен принцип самоодрживости јавних функција и то кроз наплату накнада за пружене услуге
 • Висина накнада за пружене услуге није мењана од оснивања Агенције, чиме је остварен принцип јефтиног пружања услуга јавног сервиса
 • Број запослених и ангажованих лица у седишту Агенције у Београду и 13 организационих јединица замењује запослене који су претходно обављали ове послове у Трговинским судовима, локалним самоуправама, организационим јединицама Министарства унутрашњих послова и др, и уместо некадашњих 1500 запослених у различитим институцијама, овај посао у Агенцији данас води око 350 запослених и ангажованих лица, чиме је успостављен принцип рационализације запослених у јавној администрацији.

Оснивањем Агенције извршено је усклађивање законодавства према европским стандардима. Прва Европска директива налаже да свака земља чланица оснује централни регистар, привредни регистар или регистар привредних субјеката. Препоруке ЕУ налажу да регистрација привредних субјеката постане административна функција, а не начин правне контроле над приватним сектором, поготово не пре отпочињања пословања. Контрола пословања привредних субјеката препушта се другим инструментима (редовним инспекцијским надзором, обезбеђењем поштовања уговора, ефикасним стечајним поступком, кроз ефикасан рад правосудних органа итд.).

(1)

Сви статусни регистри на једном месту

Агенција води следеће регистре као јединствене, централизоване, јавне, електронске базе података:

 • Регистар привредних субјеката, у складу са Законом о регистрацији привредних субјеката (почео је са радом 1.01.2005. године). У оквиру овог регистра воде се:

– Регистар привредних друштава (почео је са радом 1.01.2005. године)
– Регистар предузетника (води се од 1. 01.2006. године)
– Регистар страних представништава (води се од 1. 01.2006. године)

 • Регистар финансијског лизинга, у складу са Законом о финансијском лизингу (почео је са радом 1.01.2005. године)
 • Регистар заложног права на покретним стварима и правима, у складу са Законом о заложном праву на покретним стварима уписаним у регистар (почео је са радом 15.08.2005. године)
 • Регистар јавних гласила, у складу са Законом о јавном информисању (почео је са радом 14.10.2009. године)
 • Регистар удружења, у складу са Законом о удружењима (почео је са радом 22.10.2009. године)
 • Регистар страних удружења, у складу са Законом о удружењима (почео је са радом 22.10.2009. године)
 • Регистар туризма, у складу са Законом о туризму (почео је са радом 1.01.2010. године)
 • Регистар финансијских извештаја и података о бонитету правних лица и предузетника, у складу са Законом о изменама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији (почео је са радом 1.01.2010. године)
 • Регистар стечајних маса, у складу са Законом о стечају (почео је са радом 23.01.2010. године)
 • Регистар мера и подстицаја регионалног развоја
 • Регистар комора.

Вођење централизованих регистара у јединственој институцији каква је Агенција за привредне регистре – чија се надлежност протеже на целој територији Републике Србије, обезбеђује уједначену праксу регистрације – усаглашену са директивама ЕУ – као и јединствене услове за започињање пословања за све учеснике у привредном животу Србије.

Јединствени централни регистри пружају могућност државним органима и институцијама да се на једном месту упознају са подацима о регистрованим привредним субјектима, њиховим бонитетом, задужењима физичких и правних лица која се односе на финансијски лизинг и залогу на покретним стварима и правима и др.

(2)

Advertisements
Objavljeno u internet. Oznake: . Leave a Comment »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: