H.263 Video Kodek

H.263 je video kodek standard originalno dizajniran kao prosti kompresovani format koji u osnovi služi za videokonferencije.On je prvenstveno bio razvijen od strane ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG) a sa krajem ovog projekta 1996 godine kao jedan od članova H 26x porodice za video kodiranje postaje standard u domenu ITU-T.

H.263 može se naći u mnogim aplikacijama na internetu kao što su : mnogi flešovani video sadržaji ( koji se mogu naći na stranicama YouTube, Google Video, My Space..) se kodiraju u ovom formatu, dok većina sajtova danas koriste VP6 kodiranje, koji je podržan u Fleš 8-ci.Originalana verzija RealVideo kodeka bila je zasnovana na H.263 standardu sve do pojave i objavljivanje RealVideo 8-ce.

Ovi kodeci takođe se upotrebaljavaju u H.323 ( RTP/IP koji je baziran za videokonferencije ), H.320 (ISDN- takođe videokonferencije), RTSP ( striming medija ) kao i u SIP ( Internet konferencije ) pešenjima.

H.263 je razvijen kao revolucionarno poboljšani video kodek zasnovan na iskustvu iz H.261 video kodeku, koji je predhodni ITU-T standard za video konpresiju. On je nadalje ojačavan u projektima poynatijim nazivima H.263v2 ( takođe poznat kao H.263+ ili H.263 iz 1998 godine ) i H.263v3 ( odnosno H.263++ ili H.263 iz 2000 godine ).

Sledeći ojačani kodek razvijen od strane ITU-T je VCEG ( u partnerstvu sa MPEG ) posle H.263 nastao je H.264 standard, koji je mnogo više poznatiji kao AVC i MPEG-4.

Skoro svi videokonferencijski proizvodi i danas uključuju kodek standarde za H.264 kao i H.263 i H.261 sposobnosti.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: