RSS

[1] RSS (skraćenice od Rich Site Summary, RDF Site Summary, Really Simple Syndication – stvarno jednostavne vesti; kao i oznaka za Atom feed format i protokol ) je „porodica“ HTTP protokola/formata koji omogućuju distribuciju podataka preko interneta.

RSS feed -ovi ne koriste “ jezik“ interneta HTML ( Hyper Text Markup Language ) te se za njihovo pregledanje ne mogu koristiti „obični“ internet pregledači ( internet browser ) kao što su Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari.

Velika prednost RSS -a feeda nad „običnim“ pregledom neke web stranice, počiva upravo u njegovoj brzini i jednostavnosti promene. Jer ne morate da pristupate nekoj stranici, da bi ste videli najnovije izmene ( vesti i slične informacije, koje se često menjaju svakih nekoliko minuta ) već je dovoljno da nekim od RSS čitača „preletite“ preko najnovijih izmena na nekoliko web sajtova u roku od nekoliko sekundi. Obično ovi RSS čitači to rade automatski ( po određenom vremenskom periodu ); i „prijave“ vam najnovije izmene.

RSS feed -ove koriste web sajtovi koji se često menjaju ( menjaju sadržaj ) web blogovi i sajtovi koji žele da olakšaju pregled ( RSS feed -ovi ne sadrže reklame ) svojim posetiocima.

Za vlasnike web sajtova RSS feedovi su i način promocije, jer kratkim opisom sadržaja koji prenose drugi web sajtovi „privlače“ nove posetioce, koji ako žele da pročitaju celu priču preko linka dolaze na njihov sajt. Napomena za one zabrinute za SEO i duplirani sadržaj:
Google ne kažnjava ni one odakle je originalni sadržaj ni one koji ga „dupliraju“ ako naznačite ( linkom ) sa kojeg je sajta originalni sadržaj!
Zato se nemojte ustručavati da „pružite“ RSS feed na druge sajtove, niti se plašite publikovanja „neoriginalnog“ sadržaja. Jedino treba da se držite pravila da objavljujete RSS feedove sa sajtova koji se „bave“ istom ili sličnom tematikom. Svi dobijate a najviše posetioci vaših sajtova!

Web sajt/blog koji pruža posetiocima RSS feed prepoznaćete po karakterističnoj ( u većini slučajeva narandžastoj ikoni ) koja se prikazuje u krajnjem desnom uglu vašeg „browsera“ ( Internet Explorer, Firefox, Opera..)

Da bi ste mogli „videti“ RSS feed potrebno je da imate „čitač“ RSS feed -ova ( na engleskom jeziku ovi programi se zovu „RSS readers“, „feed readers“, „news readers“ ili „agreggators“ ). Postoje dve vrste „čitača“ :

Desktopni – „čitač“ koji instališete na svoj kompjuter.
RSS čitač zasad nije „ugrađen“ u operativni sistem Windows. Zato ga morate preuzeti sa interneta. Ovi programi su ( za sada ) besplatni.

Web ( internet ) čitač.
„Online“ RSS „čitaču“ pristupate preko svog „browsera“ ( Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari ) postavljen na nekom web sajtu. Ova „usluga“ je takođe ( za sada ) besplatna, na većini RSS „online“ servisa ne morate ni da se registrujete. Mada postoje naprednije RSS usluge na internetu, koje zahtevaju registraciju ( koja je uglavnom samo zaštita od „spama“ )

Najpoznatiji besplatni Windows RSS „čitači“ su :

  • FeedDemon ( ovaj RSS čitač koristim, i mogu ga preporučiti )
  • FeedBeast
  • Fuzzy Duck RSS Reader
  • Snarfer
  • FeedExplorer
  • UniveRSS Microsoftov 3D RSS čitač za Vista operativni sistem (pre preuzimanja, potrebna autorizacija )
  • Juice ( RSS čitač koji je više namenski – može da preuzima sa interneta i „podcast“ – više o podkastingu u nastavku )
  • Omea RSS reader ( pored RSS feed -ova „čita“ i News grupe a služi i da vam pamti linkove – „bookmark manager“ )
  • RSSReader ( Microsoft .NET framework mora biti instalisan )

Za šta mi je potreban RSS?

[2] U RSS-u preneseni sadržaji sastoje se samo iz tekstova i linkova – bez elemenata dizajna. Ovo Vam omogućava da se o novostima ili izmenama na nekom sajtu informišete veoma brzo i efektivno. Uz pomoć specifičnih programa (RSS-reader) možete da se prijavite za RSS-feedove više web-strana. Korisnicima se na taj način automatski i udobno dostavljaju najaktuelnije informacije, bez potrebe za posećivanjem pojedinačnih web-strana. Putem RSSa mogu da se dobijaju i audio ili video-sadržaji.

Kako da koristim RSS-feed Goethe-Instituta?

RSS-feedove Goethe-Instituta na različite teme možete naći u rubrici „RSS“. Za prijavu je neophodno da URL (internet-adresu) željenog feeda kopirate u Vaš RSS-reader. 
Moderni browseri, kao što su na primer Firefox, Safari i Internet Explorer (IE 7), podržavaju funkciju direktne prijave za RSS-feed. Ukoliko browser na nekoj internet strani pronađe feed, na tom mestu se pojavljuje RSS-ikonica. Klikom na ikonicu prijavljujete se za željeni RSS-feed.

Kako da koristim RSS-feedove na personalizovanim početnim stranama?

RSS-feed možete da koristite i na Vašoj personalizovanoj početnoj strani na adresama poput netvibes.com, Google ili My Yahoo. Kako bi Vam se pojavili najnoviji sadržaji Goethe-Instituta u različitim oblastima online usluga, dovoljno je da kliknete na odgovarajuće dugme. Naš RSS-feed se potom automatski dodaje Vašoj početnoj strani.

[3] Pojavom RSS-a prvi put se na Webu pojavila široko korišćena tehnologija koja je omogućila vlasnicima sajtova da „guraju“ (en.  Push) svoj sadržaj korisnicima, što predstavlja tehnologiju koja liči na slanje sadržaja putem klasičnih medija (radio, TV, časopisi, i sl.). Razlika je u tome što sa Web feed tehnologijom korisnici su dobili mogućnost da na jednom mestu istovremeno prate veći broj različitih sadržaja koje objavljuju različiti sajtovi – Agregacija (en. Aggregation).

Ideja koja stoji iza ove tehnologije jeste da ako ima deset, dvadeset ili 100 sajtova koje volite da posećujete, da to ne radite svakodnevno jer gubite vreme (potroši se dosta  vremena da bi se posetilo više interesantnih sajtova), već da sa jednog mesta proverite odjednom šta sve ima novo na ovim sajtovima, i da na kraju odete tamo gde ima nešto što vas u tom momentu interesuje. Jedan od osnovnih razloga široko prihvaćenog sistema korišćenja RSS feed-a jeste uporedno korišćenje ove tehnologije deljenja sadržaja sa razvojem Web dnevnika (Blog-ovi). Popularnost Blogova se delom zasniva na blog programima koji su u većini imali integrisanu mogućnost deljenja sadržaja Blog-a putem RSS izvora. Na ovaj način i veliki broj pojedinaca može da prati sa jednog mesta sajtove koje voli korišćenjem RSS tehnologije (objašnjeno u delu RSS čitači).

Ispostavilo se da je veoma jednostavno samo objaviti neki tekst, a neki od sajtova koji prati RSS izvore sa različitih Blog-ova će automatski preuzeti samo naslov, ili naslov, deo teksta ili ceo tekst, i na taj način će promovisati tekstove sa bloga. Što je više ovakvih sajtova (tzv. Blog agregatori), pojedinačni blog postaje vidljiviji, a za to  nije potreban nikakav trud, samo je potrebno da se objavi što kvalitetniji tekst/sadržaj koji će privući pažnju ciljanih javnosti.

Literatura:

[1] www.feed.rs

[2] www.goethe.de

[3] www.draganvaragic.com/weblog/pdf/BlogOsnove.pdf

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: