RSS Feed

RSS je…

[1]RSS (Rich Simple Summary / Really Simple Syndication – Veoma jednostavna saradnja) je XML tehnologija koja trenutno predstavlja najjednostavniji način automatskog preuzimanja podataka sa veba.Umesto da svakodnevno posećujete sajtove i pratite da li se na njima pojavio interesantan sadržaj  putem RSS-a ćete imati pravovremene informacije koje vas zanimaju.

RSS forma veb podatka sadrži linkove, naslove i kratak sadržaj vesti, čiji širi sadržaj možete da pogledate ako izaberete da ispratite pripadajuće linkove.

RSS feed -ove koriste web sajtovi koji se često menjaju ( menjaju sadržaj ) web blogovi i sajtovi koji žele da olakšaju pregled ( RSS feed -ovi ne sadrže reklame ) svojim posetiocima.

Korišćenje RSS-a

[3]Potrebno je da nabavite program za čitanje vesti (RSS Reader). Ovaj program prikazuje informacije koje, putem RSS-a, pristižu na vaš kompjuter sa sajtova koje ste izabrali. Nakon toga morate izabrati RSS kanale koje želite da primate.Postoje dve vrste čitača:

Desktop – čitač koji instalirate na svoj kompjuter.
RSS čitač zasad nije „ugrađen“ u operativni sistem Windows. Zato ga morate preuzeti sa interneta. Ovi programi su većinom besplatni.

Web  čitač.
Online RSS čitaču pristupate preko svog browsera ( Internet Explorer, Firefox, Opera,Chrome… ) postavljen na nekom web sajtu. Ova usluga  je takođe besplatna, na većini RSS online servisa ne morate ni da se registrujete.

Značaj RSS-a

[2]Pojavom RSS-a prvi put se na Webu pojavila široko korišćena tehnologija koja je omogućila vlasnicima sajtova da „guraju“ (en.  Push) svoj sadržaj korisnicima, što predstavlja tehnologiju koja liči na slanje sadržaja putem klasičnih medija (radio, TV, časopisi, i sl.). Razlika je u tome što sa Web feed tehnologijom korisnici su dobili mogućnost da na jednom mestu istovremeno prate veći broj različitih sadržaja koje objavljuju različiti sajtovi – Agregacija (en. Aggregation).

Ideja koja stoji iza ove tehnologije jeste da ako ima deset, dvadeset ili 100 sajtova koje volite da posećujete, da to ne radite svakodnevno jer gubite vreme (potroši se dosta  vremena da bi se posetilo više interesantnih sajtova), već da sa jednog mesta proverite odjednom šta sve ima novo na ovim sajtovima, i da na kraju odete tamo gde ima nešto što vas u tom momentu interesuje. Jedan od osnovnih razloga široko prihvaćenog sistema korišćenja RSS feed-a jeste uporedno korišćenje ove tehnologije deljenja sadržaja sa razvojem Web dnevnika (Blog-ovi). Popularnost Blogova se delom zasniva na blog programima koji su u većini imali integrisanu mogućnost deljenja sadržaja Blog-a putem RSS izvora. Na ovaj način i veliki broj pojedinaca može da prati sa jednog mesta sajtove koje voli korišćenjem RSS tehnologije (objašnjeno u delu RSS čitači).

Ispostavilo se da je veoma jednostavno samo objaviti neki tekst, a neki od sajtova koji prati RSS izvore sa različitih Blog-ova će automatski preuzeti samo naslov, ili naslov, deo teksta ili ceo tekst, i na taj način će promovisati tekstove sa bloga. Što je više ovakvih sajtova (tzv. Blog agregatori), pojedinačni blog postaje vidljiviji, a za to  nije potreban nikakav trud, samo je potrebno da se objavi što kvalitetniji tekst/sadržaj koji će privući pažnju ciljanih javnosti.

Literatura:

[1]http://www.lutrija.rs/sta-je-rss

[2]www.draganvaragic.com/weblog/pdf/BlogOsnove.pdf

[3]www.feed.rs


Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: