Statistika sajta

Praćenje analitike i statistike sajta je od presudne važnosti za dalja odlučivanja za investiranje u marketinške aktivnosti. Analiziranje i praćenje statistike sajta daje jasnu sliku u kom pravcu treba usmeriti oglašavanje web sajta. Statistiku web sajta čine brojevi i informacije koje vam omogućuju da saznate sve što treba da znate o dolazećem saobraćaju na vašem web sajtu. Od vidljivih brojača pa sve do nevidljivih logova koje većina serverskih programa čuva, ovi brojevi mogu da budu od presudnog značaja za kreiranje reklamne kampanje i dizajna za vaš web sajt.

Najjednostavniji oblik praćenja saobraćaja na web sajtu je osnovni brojač. On se obično sastoji od malo JavaScript koda na stranici koji broji koliko puta je stranica pogledana. Ovakvi brojači se još koriste na mnogim personalnim web sajtovima gde vlasnika interesuje samo koliko je poseta imao sajt, ili želi na vidljivom mestu da prikaže koliko je posetilaca imao. Na žalost, većina brojača je veoma nepouzdana; tačnost podataka zavisi u velikoj meri od toga kako se upisuju. Brojači mogu da ignorišu prikaze stranica od strane posetioca kod kojih su kolačići onemogućeni; svaki put kada posetioc pritisne refresh, brojač će najverovatnije da upiše novog posetioca.

Jedan od načina za postavljanje statistike na web sajt je koristeći sajt www.statcounter.com

Nakon registracije biramo opciju „Add New Standard StatCounter Project“ i unosimo podatke o svom blogu/sajtu,kao i osnovna podešavanja countera.

Kada popunimo sve podatke o našem blogu, dobijamo kod koji treba da iskopiramo u tekstualni vidžet našeg bloga.

Na našem blogu ovo će biti prikazano na sledeći način:

Klikom na link „Pogledaj moju statistiku“ dobijamo grafikon poseta sajtu,kako jedinstvenih tako i ukupan broj pregleda sajta/bloga

Meni sa leve strane nudi raznovrsne statističke informacije kao što su recimo podaci o tome sa kojih sajtova su posetioci došli na sajt,i ka kojim stranicama su nastavili,koliko su vremena posetioci sajta proveli na njemu,broj download-a sadržaja koje sajt nudi,odakle dolaze posetioci sajta(država/grad/ISP provajder) i još mnogo drugih korisnih informacija…

Primer statističke obrade poseta mog bloga i raspodela jedinstvenih   i višestrukih poseta dat je na sledećoj slici:

Literatura:

[1]Kompjuter biblioteka

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: