RSS

Šta je RSS?

Zavisno od onoga kome je pitanje upućeno, RSS znači ili „Rich Site Summary“ („Sadržaj bogatog sajta“ ) ili „Really Simple Syndication“ („Veoma jednostavnа distribucija“). No bez obzira na značenje, RSS je novi način publikovanja informacije putem Interneta.
U srcu ove tehnologije je specijalni način kodiranja – XML, koji je tokom poslednjih godina našao široku primenu kod globalne online zajednice. XML kod za RSS opisuje novi tip Web informacija nazvan „news feed – punjenje vesti“.

Jedan od mnogobrojnih internet sajtova gde mozete preuzeti RSS:


U suštini, punjenje može sadržati naslov i link na novi sadržaj na Web sajtu ili na nešto drugo što kreator želi da podjeli. Kompanija može putem RSS vijesti promovisati svoje nove proizvode, na primer.
Bilo ko — online posjetilac ili drugi Web site — može pokupiti RSS sadržaje i pomoću odgovarajućeg Web softvera automatski prikazivati te sadržaje.
Koncept je sličan onom koji koriste novinske agencije: Informаcije jedne novinske agencije se mogu „podeliti“ — uzeti i prikazati — od strane druge agencije. RSS tehnologija vas automatski obaveštava o svim izmenama na sajtu koji volite da posjećujete.

Kako se koristi? Gde mogu naći čitače vesti?

Pre svega, morate imati program koji se zove „čitač vesti“.
Ovi programi na Vašem računaru prikazuju RSS informacije sa sajtova koje Vi izaberete. To su programi koji rade u pozadini na Vašem računaru, prate sajtove koje ste izabrali i obavještavaju Vas kad dođe do izmene sadržaja.
Postoji mnoštvo programa za čitanje RSS vesti. Imajte u vidu da su neki od njih namenjeni tačno određenim operativnim sistemima, a i da su mnogi besplatni. Za Windows preporučujemo Awasu, FeedReader,…

Zašto bi obični korisnici Interneta koristili RSS?

Za Web surfere, prednosti RSSa su velike: štedi im vreme i protok. Umesto da posećuju omiljeni WEB sajt, vesti stižu direktno na njihov kompjuter u željenom intеrvalu. Osim toga,većina RSS fidova sadrži samo linkove, naslove ili kratak sadržaj novih informacija.To znači da se samo mali sadržaj informacija može poslati bilo kom XML-kompatibilnom uređaju — računaru, mobilnom telefonu, handheld kompjuteru — bez dugog download procesa.
Što je važnije, RSS nam daje mogućnost prijema informacija bez davanja informacija o sebi. Za razliku od prijave za e-mail bilten, ovde ne moramo dati e-mail adresu. Time sprečavamo mogućnost prijema spam ili neželjene pošte.

Kako integrisati RSS vesti u RSS Reader?

Kad ste nabavili čitač, prijava za RSS vesti je jednostavna. Mnogi sajtovi koji nude RSS fid će prikazati dugme – mali narandžasti pravougaonik sa oznakom „RSS“ ili „XML.“
Kliknite na to dugme i vaš Web browser će otići na stranicu sa čudnim kodom. Kliknite na to dugme desnim dugmetom miša i iskopirajte Web „adresu“ ili URL te stranice i dodajte je u čitač vijesti. Softver će automatski tražiti i prikazivati poslednje informacije.
Kada ste izabrali vesti koje želite da pratite, preostaje Vam da, prateći uputstvo na Vašem čitaču vesti, dodate željeni XML sadržaj na svoju RSS listu.
Možemo da vam preporučujemo i varijantu čitanja RSS-a kroz FireFox browser. Ukoliko ne poseduje FireFox možete da ga preuzmete sa adrese http://www.mozilla.org. Tada je kliknite levim tasterom miša i dodajte RSS kanal u bookmark vašeg browsera.

Advertisements
Objavljeno u internet. Oznake: , . Leave a Comment »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: