Sta je RSS?

Šta je RSS?
RSS predstavlja jednostavan način za automatsko preuzimanje informacija sa web lokacija koje vam se sviđaju. Umesto da posećujete web sajtove kako biste videli da li se na njima pojavila nova vest ili članak, možete koristiti RSS (Really Simple Syndication – veoma jednostavno povezivanje). Na taj način ćete odmah biti obavešteni o najnovijim zbivanjima ili promenama na sajtovima koji vas zanimaju.

Kako se koristi RSS?
Uopšteno govoreći, potrebno je da nabavite program za čitanje vesti (RSS Reader). Ovaj program prikazuje informacije koje, putem RSS-a, pristižu na vaš kompjuter sa sajtova koje ste izabrali.
Posle toga morate izabrati RSS kanale koje želite da primate, kao što je B92 RSS kanal sa najnovijim informacijama iz oblasti vesti i sporta.

Gde mogu da nabavim program za čitanje vesti putem RSS-a? Kako RSS funkcionise?
Ukoliko želite da pratite naše RSS sadrzaje preko Web-a izaberite neki od mnogobrojnih web-based RSS servisa.
Naša preporuka je servis Bloglines. Da bi ste pratili nase sadrzaje preko servisa Bloglines idite na www.bloglines.com i kreirajte svoj besplatan nalog. Nakon toga kliknite na opciju Add u My Feeds tabu, unesite ime RSS lokacije, pritisnite Subscribe. Nakon toga ćete videti opcije za dodatna podešavanja i još jednom kliknite na Subscribe.
RSS kanale možete pratiti i putem Windows programa. Kliknite ovde i pronaći ćete veliki broj popularnih programa. Mnogi od njih su besplatni.
Pri izboru programa imajte na umu da različiti programi rade na različitim operativnim sistemima.

Kako RSS funkcionise?

Novosti koje se šire RSS kanalima su označena narandžastim ili bijelim znakom, koji izgleda ovako:Kada vidite ovaj znak, vama ostaje da dodate željeni RSS na vaš čitač vijesti, funkcijom copy-paste ili click and drag.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: