PC RECNIK

Svako tokom rada na kompjuteru naidje na neke termine koji mu nisu jasni. Ovaj odeljak pokusava da vam razjasni neke osnovne pojmove i time vam olaksa rad na racunaru. Neki od termina su

• Konfiguracija
U srpskom kompjuterskom recniku se koristi da prikaze celu jednu masinu, sa posebnim osvrtom na njene komponente (delove: procesor, ploca, RAM… ). Primenjiva je pre svega na PC kompjutere.
• Platforma
Najprecizniji pojam za opis kompjutera. Oznacava jedan ceo kompjuter, njegovu vrstu, komponente, operativni sistem pod kojim radi i podesavanja. Retko kad mogu da se nadu dve potpuno iste platforme.
• Komponenta
Predstavlja jedan deo kompjutera, bilo spoljasnji ili unutrasnji. Ovaj pojam dolazi iz same organizacije PC kompjutera. Naime, oni su koncipirani modularno, sto znaci da su svi vazniji delovi odvojeni i mogu po zelji da se ubacuju, izbacuju i menjaju. Naravno, neki od njih su obavezni ali neki samo poboljsavaju karakteristike kompjutera ili im dodaju nove mogucnosti.
• Hardware
Hardware je „cvrsti“ (hard) tj. fizicki deo kompjutera kao celine. Tu spadaju svi fizicki delovi kompjutera i oprema (monitor, tastatura, mis, svi delovi u kucistu…). Tu spadaju i diskete, CD-romovi, hard-diskovi i uopste, svi delovi kompjutera koji bi mogli da se svedu pod pojmom „predmeta“.
• Software
Software je „meki“ (soft), neopipljivi deo kompjutera. Konkretno u pitanju su svi programi koji se izvrsavaju na vasem kompjuteru. Tu zaista mislimo na sve programe, pocevsi od osnovnih algoritama koji pokrecu same cipove i elektroniku, preko BIOS-a, do Windowsa, aplikacija u njemu, igrica, pa i ovog browsera u kome se trenutno nalazite. Ako bi smo napravili poredjenje sa audio tehnologiom, hardware bi bio vas muzicki stub, CD-ovi i kasete, dok bi software bile pesme na tim CD-ovima i kasetama (tj. na „nosacima zvuka“).
• 16-bitni, 32-bitni…
Izrazi koji nam govore koliko bitova moze istovremeno da se obradjuje. Ovi termini se koriste u mnogim kontekstima, ali im je jedno zajednicko: vise bitova – veca brzina.
• Low level
Opsti naziv za nesto sto vrsi niske, bazicne funkcije, u uskoj vezi sa samim hardverom.
• Kompatibilnost
Uskladenost izmedu dva uredaja ili programa, mogucnost da rade zajedno ili da se povezu (kod hardwarea).
• Opcija
Termin za mogucnost koju mozemo da odaberemo u nekom programu. Na primer: „Da li zelite da izadete: DA / NE“. Ono DA i NE su opcije.
• Virtual
Virtual ili „virtualno“ je pojam koji opisuje stvari koje izgledaju kao prave i tako se ponasaju ali ih u stvarnosti nema. Na primer, virtuelna memorija nije prava memorija (cip kartica) vec deo hard diska namesten tako da „glumi“ memoriju.
• CTRL / ALT / SHIFT + taster
Kada je ovako ispisano sta trebate da otkucate, to naravno znaci da doticni tasteri trebaju da budu pritisnuti u isto vreme. To se radi tako sto pritisnete i drzite prvi taster (CTRL, ALT ili SHIFT), kratko pritisnete drugi, pa tek onda pustite prvi. Neke ovakve kombinacije su CTRL + C, ALT + TAB, CTRL + ALT + DEL, …
• FAQ
FAQ ili Frequently Asked Questions (cesto postavljana pitanja) je stranica na kojoj se nalaze pitanja koja korisnici cesto postavljaju sa sve odgovorima na njih.
• User frendly
U prevodu sa engleskog: korisnicki – prijateljsko. Znaci, nesto sto je lako za koriscenje i „prijateljski“ nastrojeno prema neiskusnim korisnicima.
• Klik (click)
Kratak pritisak tastera misa.
• Bitmap (bitmapirane) slike
Format slike na kompjuteru. Slika se prikazuje tako sto kompjuter pamti poziciju svake tacke (tj. pixela) i njegovu boju. Ovako mogu da se prikazu lepe fotografije, realnih boja ali se prilikom uvecanja gubi na kvalitetu. Formati bitmapa su: BMP, JPG, TIFF, PCX, …
• Vektorske slike
Slike koje nastaju kombinacijom raznih objekata (linija, krugova, kvadrata…) u koordinatnom sistemu. Vektori ne mogu da prikazu realne fotografije, kao bitmapi, ali su odlicni za tehnicke crteze i ilustracije. Takode, uvecavanjem ne gube na kvalitetu. Poznati vektorski formati su CDR i AI.
• CGA I EGA
Pojmovi koji datiraju jos iz vremena DOSa i grafickih kartica sa malo memorije. Tada su razne kombinacije rezolucija i broja boja grupisane u posebne standarde. CGA i EGA su bili neki od tih standarda. CGA je podrazumevao rezoluciju od 320×200 pixela u 4 boje, dok je EGA granicu povecao na 320×200 u 16 boja ili 640 x 480 u 4 boje. Oba su prevazidena i mogu se sresti jos samo kod kompjutera za knjigovodstvo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: