Šta je RSS?

RSS (skraćenice od Rich Site Summary, RDF Site Summary, Really Simple Syndication – stvarno jednostavne vesti) obezbeđuje odgovarajući način na koji izdavači sadržaja mogu da distribuiraju informacije u standardizovanom formatu. Standardizovani XML format datoteke omogućava da se informacije objave jednom a da zatim budu prikazane u više različitih programa kao što je Outlook. Uobičajeni primer RSS sadržaja je izvor informacija koje se često ažuriraju, kao što su novinski naslovi.
RSS je koristan za prikupljanje svih sadržaja sa više Web izvora na jednom mestu. Više nećete morati da posećujete različite Web lokacije da biste dobili najnovije informacije o temama koje vas interesuju. Pomoću RSS-a, rezimei sadržaja se isporučuju vama a zatim odlučujete koje članke želite da pročitate tako što kliknete na link.

RSS sadržaj je obično zasnovan na tekstu i objavljen od strane različitih izvora, ali primarno od strane medijskih izdanja ili ličnih mrežnih dnevnika — koji su poznati i kao blogovi. Blog se može uporediti sa dnevnikom na mreži. Sa rastom popularnosti RSS-a, pojavljuju se novi tipovi sadržaja, uključujući multimedijski sadržaj. Deljenje ovog tipa sadržaja je poznato kao objavljivanje mrežnih dnevnika ili podkasting (objavljivanje tonskih zapisa na mreži). Na primer, neka medijska izdanja nude zvučne kopije svojih pojedinačnih novinskih članaka.
Metod isporuke za RSS sadržaj je poznat kao RSS dovod. Postoje milioni RSS dovoda koji se sastoje od naslova ili kratkih rezimea sadržaja sa vezom do originalnog izvora. Dovodi takođe mogu da sadrže ceo sadržaj i da uključuju priloge skoro svakog tipa. Drugi nazivi za RSS dovode su Web dovodi, XML dovodi, RSS kanali i objedinjeni sadržaj.
Mnogi ljudi koriste neke od klijentskih programa za čitanje svojih RSS dovoda. Ovi programi su poznati kao RSS prikupljači podataka ili RSS čitači. Program Outlook uključuje funkcionalnost RSS prikupljača podataka.

1. Nakon što dodate RSS pretplatu programu Outlook, prikazaće se fascikla za RSS dovod u oknu za navigaciju. Kada otvorite fasciklu, prikazaće se poslednje preuzete stavke iz RSS dovoda. Ove stavke mogu da sadrže samo naslove sa vezama na koje možete da kliknete da biste pročitali ceo članak.
2. Program Outlook redovno proverava da li na serveru RSS izdavača ima novih, ažuriranih stavki.
3. Nove i ažurirane stavke se preuzimaju u program Outlook gde se prikazuju u fascikli povezanoj sa RSS pretplatom. Ove RSS stavke otvarate, čitate i brišete na isti način kao i bilo koju e-poruku. Možete čak i da premeštate, obeležavate zastavicom ili da prosleđujete informacije nekom drugom.

RSS izdavači koriste svoje dovode kao način za prilagođavanje sadržaja za čitaoce i da bi ponudili veze do svojih Web lokacija. RSS dovodi predstavljaju jednostavan način za praćenje Web lokacije, novosti ili mrežnih dnevnika koje redovno čitate. Umesto pregledanja više Web lokacija, možete automatski dobiti najnovije vesti ili ispravke sa ovih lokacija. RSS dovode možete uporediti sa ličnim pomoćnikom koji skraćuje naslove ili piše kratke rezimee Web sadržaja da biste uštedeli vreme. Na taj način možete brzo da vidite koje vas stavke zanimaju i da zatim odlučite koje cele članke da pročitate.

Budući da su RSS dovodi opcionalni i zasnovani na pretplati, novi sadržaj koji vam se isporučuje se odnosi samo na teme koje vas interesuju. Birate RSS dovode na koje ćete se pretplatiti i odlučujete koje RSS pretplate želite da otkažete.

Više informacija o RSS funkciji moćete naći na zvaničnom sajtu Microsoft-a.

Izvor

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: