RSS

RSS (skraćeno od Really Simple Syndication) je funcija koja omogućava da sa  jednog mesta čitate aktuelne novosti, bez posećivanja mnogobrojnih web stranica, trošeći vreme na traženje svake vesti posebno. RSS je način da automatski i pravovremeno dobijate sve vesti koje želite na jednom mestu.

Znači, vi koristite internet, jel tako? Sigurno imate neke vaše omiljene sajtove na koje često idete. Možda takvih sajtova ima recimo 10-20 a možda i više. Na te sajtove često idete jer, najverovatnije, oni stalno objavljuju neki novi sadržaj. Na primer to može biti neki sajt koji prati najnovije vesti iz zemlje i sveta, ili bilo šta drugo. Možda pratite neki blog, gde autor redovno objavljuje nove tekstove.

Poenta je dakle da je reč o sajtovima koji se stalno menjaju ili prate neku oblast iz koje često nešto novo objavljuju. I sad, kako vi to radite bez RSS-a? Otvorite jedan sajt, pogledate šta ima novo ako nešto ima, zadržite se neko vreme, onda otvorite drugi sajt, opet isto proverite šta ima, pa treći, pa četvrti, pa peti… . Više vremena izgubite otvarajući sajtove nego čitajući nove tekstova.

Zamislite sada situaciju da imate neki program preko koga možete da pratite vaših 10, 20 ili više (200 ako hoćete) sajtova, i svaki put kada se na nekom od tih sajtova pojavi novi tekst, program vas jednostavno obavesti da postoji novi tekst, i vi odmah preko tog programa možete videti naslov teksta, na kom sajtu je objavljen i (najčeće) kratak izvod iz tog novog teksta, a ponekad odmah i ceo tekst. Zatim, ako hoćete, možete taj tekst otvoriti u vašem brauzeru (nemojte koristiti E, već preuzmite i instalirajte Mozilla Firefox, Safari, Chrome ili Operu, rade isto samo mnogo bolje) i dalje čitati.

Preko jednog programa možete pratiti veliki broj vaših sajtova, bez potrebe da otvarate svaki sajt pojedinačno, čime jednostavno gubite vreme.

Jedan od načina za korišćenje RSS je upotrebom  RSS agregatora. Na primer, jedan od tih programa, jeste SharpReader. Kliknite na download na SharpReaderovom sajtu, čime ćete preuzeti program na vaš kompjuter. Zatim, kliknite na preuzeti program i pokrenite instalaciju. Pratite uputstvo koje se svodi na nekoliko puta next, next, next, finish.

Sada će vam se na desktopu pojaviti ikonica SharpReader. Kliknite na ikonicu da pokrenete program. Kada se program otvori, primetite u vrhu belo polje pored koga levo piše Address. U to polje treba da unesete RSS adresu sajta koji želite da pratite. Nadjite RSS ikonicu na sajtu koji želite da pratite, koji se nalazi u  gornjem desnom uglu.

Ili kliknite na RSS ikonicu ili link za RSS feed i kada se otvori nova stranica, kopirajte adresu te stranice (to je ono http://www.itd sa vrha brauzera) i ubacite na isto mesto. Odmah će se otvoriti neki tekstovi kao znak da je sve u redu. Zatim je potrebno da kliknete na dugme Subscribe odmah pored Address. Time će se ovaj sajt memorisati. SharpReader će vas obavestiti, ili možete i sami videti sa leve strane, gde će se nalaziti svi sajtovi koje pratite, biće pored imena sajta broj koji označava koliko ima tekstova i da li ima novih.

Web ( internet ) čitač.

„Online“ RSS „čitaču“ pristupate preko svog „browsera“ ( Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari ) postavljen na nekom web sajtu. Ova „usluga“ je takođe ( za sada ) besplatna, na većini RSS „online“ servisa ne morate ni da se registrujete. Mada postoje naprednije RSS usluge na internetu, koje zahtevaju registraciju ( koja je uglavnom samo zaštita od „spama“ )

Najpoznatiji besplatni Windows RSS „čitači“ su :

  • FeedDemon ( ovaj RSS čitač koristim, i mogu ga preporučiti )
  • FeedBeast
  • Fuzzy Duck RSS Reader
  • Snarfer

 

Advertisements
Objavljeno u internet. Oznake: . Leave a Comment »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: