RSS feed

Šta je RSS feed?

RSS (skraćenice od Rich Site Summary, RDF Site Summary, Really Simple Syndication – stvarno jednostavne vesti; kao i oznaka za Atom feed format i protokol ) je „porodica“ HTTP protokola/formata koji omogućuju distribuciju podataka preko interneta.

RSS feed -ovi ne koriste “ jezik“ interneta HTML ( Hyper Text Markup Language ) te se za njihovo pregledanje ne mogu koristiti „obični“ internet pregledači ( internet browser ) kao što su Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari.

RSS služi za brz pregled sadržaja na internetu, jer su podaci „očišćeni“ od suvišnih podataka koji u sebi sadrži HTML jezik; na kojem počiva internet.

Velika prednost RSS -a feeda nad „običnim“ pregledom neke web stranice, počiva upravo u njegovoj brzini i jednostavnosti promene. Jer ne morate da pristupate nekoj stranici, da bi ste videli najnovije izmene ( vesti i slične informacije, koje se često menjaju svakih nekoliko minuta ) već je dovoljno da nekim od RSS čitača „preletite“ preko najnovijih izmena na nekoliko web sajtova u roku od nekoliko sekundi. Obično ovi RSS čitači to rade automatski ( po određenom vremenskom periodu ); i „prijave“ vam najnovije izmene.

 

RSS feed -ove koriste web sajtovi koji se često menjaju ( menjaju sadržaj ) web blogovi i sajtovi koji žele da olakšaju pregled ( RSS feed -ovi ne sadrže reklame ) svojim posetiocima.

Web sajt/blog koji pruža posetiocima RSS feed prepoznaćete po karakterističnoj ( u većini slučajeva narandžastoj ikoni ) RSS feed ikonakoja se prikazuje u krajnjem desnom uglu vašeg „browsera“ ( Internet Explorer, Firefox, Opera… )

Da bi ste mogli „videti“ RSS feed potrebno je da imate „čitač“ RSS feed -ova ( na engleskom jeziku ovi programi se zovu „RSS readers„, „feed readers„, „news readers“ ili „agreggators“ ). Postoje dve vrste „čitača“ :

 • Desktopni – „čitač“ koji instališete na svoj kompjuter.
  RSS čitač zasad nije „ugrađen“ u operativni sistem Windows. Zato ga morate preuzeti sa interneta. Ovi programi su ( za sada ) besplatni.
 • Web ( internet ) čitač.
  „Online“ RSS „čitaču“ pristupate preko svog „browsera“ ( Internet Explorer, Firefox, Opera ili Safari ) postavljen na nekom web sajtu. Ova „usluga“ je takođe ( za sada ) besplatna, na većini RSS „online“ servisa ne morate ni da se registrujete. Mada postoje naprednije RSS usluge na internetu, koje zahtevaju registraciju ( koja je uglavnom samo zaštita od „spama“ )

Najpoznatiji besplatni Windows RSS „čitači“ su :

 • FeedDemon ( ovaj RSS čitač koristim, i mogu ga preporučiti )
 • FeedBeast
 • Fuzzy Duck RSS Reader
 • Snarfer
 • FeedExplorer
 • UniveRSS Microsoftov 3D RSS čitač za Vista operativni sistem (pre preuzimanja, potrebna autorizacija )
 • Juice ( RSS čitač koji je više namenski – može da preuzima sa interneta i „podcast“ – više o podkastingu u nastavku )
 • Omea RSS reader ( pored RSS feed -ova „čita“ i News grupe a služi i da vam pamti linkove – „bookmark manager“ )
 • RSSReader ( Microsoft .NET framework mora biti instalisan )
 •  

  Advertisements

  Ostavite odgovor

  Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

  WordPress.com logo

  Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

  Slika na Tviteru

  Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

  Fejsbukova fotografija

  Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

  Google+ photo

  Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

  Povezivanje sa %s

  %d bloggers like this: