Telnet

1. Šta je TELNET?
Telnet omogućava pristup udaljenim računarima. Pored WWW on je najčesće korisćen servis Interneta. Udaljen računar kome pristupate može biti u susednoj sobi ali i na drugoj strani Zemlje. Kada se „ulogujete“ na udaljeni računar vi na njemu možete da radite kao da ste tamo. Da bi se „telnetovali“ na neki računar potrebno je da otkucate „telnet“ a zatim ime računara koji želite da vidite na vašem ekranu. Posle ulazne poruke potrebno je ukucati vaše korisničko ime i lozinku za računar na koji ste se „telnetovali“.
Ovako je moguće pristupiti na primer mnogim katalozima velikih svetskih biblioteka ali i recimo Narodnoj Biblioteci Srbije.
Razvojem Interneta World Wide Web sve cešće zamenjuje Telnet, sto omogućava ipak jednostavniji nacin pristupa ovakvim podacima.

2. Mrežni protokol – TELNET

Telnet je mrežni protokol unutar IP grupe protokola koji se koristi na internetu ili u lokalnim mrežama. Namena ovog protokola je uspostavljanje dvosmernog 8-bitnog komunikacionog kanala između dva umrežena računara. Najčešće se koristi da osigura korisniku jednog računara sesiju za korišćenje komandne linije na drugom računaru. Sam naziv protokola dolazi od skraćenice engleskog naziva TELephone NETwork iz kojeg se vidi da je protokol dizajniran sa namerom povezivanja jednog terminala na udaljeni računar.

Uobičajeno je da se izraz telnet koristi i kao naziv interaktivnog klijentskog programa koji omogućava spajanje na drugi računar protokolom telnet. Taj klijentski program je pod tim nazivom standardno dostupan na gotovo svim UNIX i Linux operativnim sistemima, gotovo od samih početaka a u novije vreme i na svim drugim operativnim sistemimaStoga je poznat i izraz telnetirati se na drugi računaršto označava korišćenje klijenta telnet i protokola telnet za povezivanje na drugi računar.

3.Telephone Network
Telnet je mrežni protokol unutar grupe internet protokola. Namena ovog protokola je uspostavljanje dvosmernog osmobitnog komunikacionog kanala između dva umrežena računara. Najčešće se koristi da osigura korisniku jednog računara sesiju za korišćenje komandne linije na drugom računaru. Sam naziv protokola potiče od engleskih reči „telefonska mreža“ (engl. Telephone Network).
Telnet je razvijen još u ranim 1970. godinama i predstavlja jedan od najstarijih protokola sloja aplikacije. Uobičajeno je da se naziv „telnet“ pored protokola, još odnosi i na telnet klijente (programe) koji omogućavaju korišćenje ovog protokola, a isto tako i na servis koji omogućava ovaj protokol koristeći se klijentom. Stoga je poznat i izraz „telnetovati se“ na drugi računar, što označava povezivanje na drugi računar koristeći ovaj protokol.
Pri uspostavljanju klijent/server telnet sesije između dva računara, ili najčešće između računara i nekog od mrežnih uređaja kom je potrebno pristupiti radi podešavanja parametara, telnet protokol uspostavlja komunikacioni kanal VTY (engl. Virtual TeletYpe). Iako telnet protokol podržava autentikaciju pri uspostavljanju kanala, podaci koje razmenjuju korisnici nisu zaštićeni (enkripcija). Što bi značilo da pri presretanju podataka oni mogu biti lako protumačeni. U cilju uspostavljanja sigurnosti komunikacije razvijen je protokol (SSH) (engl. Secure Shell) kao naslednik telnet protokola.
Telnet korisnici
Programi obično dostupni na svim verzijama Uniksa i Linuksa, kao i na Majkrosoft windows-a Klijenti koji podržavaju uspostavljanje telnet sesije, podržavaju i sesije uz pomoć (SSH) protokola.
• PuTTY
• Nexus Terminal
• Minicom
• TeraTerm
• HyperTerminal ide uz Majkrosoft Windows OS .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: