TCP/IP

TCP/IP (Transmission Control Protocol and Internet Protocol) predstavlja par protokola koji omogućava da jedan deo  subnet-a komunicira sa drugim. Napomenimo da protokol predstavlja skup pravila za korektnu razmenu podataka izmedju dva uredjaja (računara). U konkretnom slučaju, IP deo odgovara mrežnom-nivou (network-layer) OSI modela dok TCP deo transportnom-nivou (transport-layer). Rad ovih ovih protokola transparentan je fizičkom-nivou i nivou-veze pa se zbog toga par TCP/IP može koristiti za rad Etherneta, FDDI ili  Token Ring-a. Na slici 10.1. ilustrovana je ova situacija. Adresa na nivou-veze odgovara fizičkoj adresi  čvora kakva je MAC adresa (kod Ethernet ili
Token Ring) ili telefonskog broja (kod modemske veze). IP adresa dodeljuje se svakom čvoru internet-a i koristi se da identifikuje lokaciju mreže i bilo kojih subnet-a.

Slika 10.1  OSI i TCP/IP model

Svetska mreža  internet koristi TCP/IP kao standard za prenos podataka. Svakom  čvoru na internetu dodeljena je jedinstvena mrežna adresa koja se naziva  IP adresa. Naglasimo da svaka organizacija može da ima svoje internete, ali ako se ovi interneti spoje na internet tada je potrebno da se njihove adrese slože sa formatom kod internet adresiranja. ISO je usvojio TCP/IP kao bazu za standarde koji se odnose na mrežne i transportne nivoe kod OSI modela. Ovaj standard je poznat kao ISO-IP. Tipične aplikacije koje koriste TCP/IP komunikacije su  remote-login i  file-transfer. Standardni programi koji se koriste za  fajl-transfer i  log-in preko TCP komunikacije su  ftp-program za transfer fajlova, telnet-omogućava remote log-in na drugi računar, ping-program odredjuje da li se čvor odaziva na TCP/IP komunikacije, i dr.

TCP/IP hostovi su  čvorovi koji preko mreže medjusobno komuniciraju koristeći TCP/IP komunikacije. TCP/IP gateway čvor povezuje jedan tip mreže sa drugim. On sadrži hardver koje ostvaruje fizičku vezu izmedju različitih mreža, kao i hardver i softver za konverziju okvira iz jednog formata u drugi. Obično on konvertuje Token Ring MAC nivo u ekvivalentni Ethernet MAC nivo, i obratno. Sa druge strane, koristeći vezu tipa tačka-ka-tački (point-to-point) ruter povezuje dve mreže istog tipa.

Glavna operativna razlika izmedju gateway, rutera i bridge-a je ta da kod Token Ring i Ethernet mreža,  bridge koristi 48-bitnu MAC adresu za rutiranje poruka, dok  gateway i ruter koriste IP mrežnu adresu. Po analogiji sa javnom telefonskom mrežom, MAC adresa ekvivalentna je slučajno dodeljenom telefonskom broju, dok IP adresa sadrži informaciju o logičkoj lokaciji telefona kao što su zemlja, kôd oblasti, i dr.

Tekst preuzet sa:

http://www.elfak.ni.ac.rs/phptest/new/html/informacije/vesti/resenja/mps/poglavlja/stojcev/prenos-podataka/Pogl-10-TCP-IP.pdf

Jelena Jokovic

Una Popovic

Advertisements

2 reagovanja to “TCP/IP”

  1. Una Popovic Says:

    Mislim da je clanak dobro odradjen, jedinu zamerku imam na manjak grafickih elemenata….pohvale za koleginicu!

  2. Marko Pantić Says:

    Odličan rad, skoro da nemam zamerke. 😉


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: