TCP/IP

TCP/IP protokol stek  skup protokola razvijen da omogući umreženim računarima da dele resurse putem mreže. Razvijen je od strane agencije DARPA u okviru ARPANET-a ranih 1970ih. U periodu od juna 1987. do juna 1998. više od 300 različitih proizvođača imalo je proizvode koji su podržavali TCP/IP protokole, a postojalo je na desetine hiljada mreža, različitih veličina i tipova, koji su ih koristili. Njihov broj se iz dana u dan povećava, što je najbolji primer značaja TCP/IP-a u računarskim telekomunikacijama.

TCP/IP protokol (ili popularno IP grupa protokola) je svoje ime dobio po dve reci od kojih je sastavljen:
– TCP (Transmission Control Protocol),
– IP (Internet protocol)

TCP protokol je osnovni protokol IP grupe protokola, a koristi se da bi se napravila virtuelna konekcija od jednog hosta prema nekom drugom hostu u odredjenoj racunarskoj mrezi.

IP protokol, je u oznaka za prenos podataka od jednog prema drugom racunaru u odredjenoj mrezi vise racunara

http://www.youtube.com/watch?v=z40w3G8szK0

Jedna od komponenti Internet veze na računaru jeste ugrađeni skup instrukcija koji se naziva TCP/IP. TCP/IP ponekad može da se ošteti. Ako ne možete da se povežete sa Internetom, a pokušali ste sa svim drugim metodama rešavanja problema, uzrok problema je možda TCP/IP.

Pošto je TCP/IP osnovna komponenta operativnog sistema Windows, nije ga moguće ukloniti. Međutim, TCP/IP možete da vratite u originalno stanje pomoću uslužnog programa NetShell (netsh).

Ovaj članak opisuje dva načina uspostavljanja početnih vrednosti za TCP/IP. Morate da se prijavite na računar kao administrator. Prvi metod koristi automatizovano rešenje popravke za uspostavljanje početnih vrednosti za TCP/IP. Ovaj metod je dizajniran za korisnike sa početnim ili srednjim nivoom znanja.

Drugi metod opisuje kako se koristi komanda za ručno uspostavljanje početnih vrednosti za TCP/IP. Ovaj metod je dizajniran za napredne korisnike.

Da bismo rešili ovaj problem umesto vas, posetite odeljak „Popravi umesto mene“. Ako biste radije da sami rešite problem, posetite odeljak „Popraviću sâm“.

video pogledaj

autor: Boban Radonič

Advertisements

Jedno reagovanje to “TCP/IP”


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: