TCP/IP protokol

Internet predstavlja mrežu više desetina miliona računara koji su međusobno povezani na različite načine. Svi ti računari, korišćenjem TCP/IP protokola međusobno komuniciraju. U radu se tretira problem adresovanja računara u TCP/IP (Transmission ControlProtocol/Internet Protocol)
mrežama primenom DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol)servisa. S druge strane, razmotrena je primena DNS (Domain Name System) servisa koji obezbeđuje razrešavanje imena računara u IP adresu. Uz to je izvršena analiza DHCP saobraćaja, kao i klijent-server DNS saobraćaja. Na osnovu
Internet adrese tačno znamo kom računaru je poruka upućena. Internet svojim korisnicima nudi veliki broj usluga – servisa. Najčešće korišćeni servisi su: e- mail, World Wide Web (WWW), FTP, Newsgroups, Chat, servisi za pretraživanje. Svaki korisnik na Internetu ima svoje jedinstveno
korisničko ime (user name), korisničku adresu i lozinku (password).
Ono što je zajedničko svim računarima priključenima na Internet je TCP/IP (Transmision Control Protocol/Internet protocol) protokol. To je svojevrsni jezik Interneta koji određuje na koji se način računara spajaju na Internet (svakom daje njegovu adresu – IP broj) te na koji način međusobno komuniciraju. TCP/IP protokol nije jedan već čitav niz protokola.
Po osnovnoj podeli TCP/IP protokol delimo na Transmision Control Protocol te IP protokol.
TCP protokol mnogo je napredniji naslednik NCP (Network Control Protocol) protokola,  protokola koji se prvotno (sedamdesetih) koristio na Internetu (Arpanetu). TCP je prvotno bio ugrađen u UUCP kopiju UNIX operativnog sistama, a kasnije je uveden kao osnovni protokol Interneta. Upravo iz TCP protokola izdvojen je IP protokol. TCP protokol definiše način na koji dva računara, međusobno povezana putem Interneta, razmenjuju upravljanje i potvrđivanje prijema poruka. Osnovna funkcija mu je da omogući tačan prenos podataka između dva računara.TCP protokol se brine za ispravnost podataka koji se prenose preko Interneta. Internet (Arpanet) je prešao sa NCP na TCP protokol 1983. godine. Inače, ovaj je prelaz napravljen relativno bezbolno za same korisnike Interneta čemu uzroke treba tražiti u višegodišnjim pripremama te relativno malom broju računara priključenim na Internet u to vreme.
Tekst preuzet sa:
Advertisements
Objavljeno u Internet protokoli. Oznake: , , , , , , , . 1 Comment »

Jedno reagovanje to “TCP/IP protokol”


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

«

»
%d bloggers like this: