Moja IP adresa

IP adresa (Internet Protocol) je brojčana 32-bitna adresa, koja je dodeljena svakom racunaru (host) koji je povezan na internet. Radi se o adresi računara na koju se šalju različite vrste podataka i ona se sastoji od 4 okteta. Svaki oktet ima 8 bita i njegov raspon se kreće od 0-255.

Svaki oktet razdvojen tačkom. IP adresa je 32-bitni broj ili adresa. Postoje 4 okteta i oni su svi 8-bitni, tj. 8 bita + 8 bita + 8 bita + 8 bita = 32 bita.

Postoje dve verzije IP adresa: još uvek aktuelna IP verzija 4 (IPv4) i novija IP verzija 6 (IPv6).  Kada kažemo IP adresa, mislimo na IPv4, koja je dugačka 32 bita (ili 4 bajta), i izgleda otprilike ovako: 192.168.1.73, u decimalnom zapisu.
Šta nam sve IP „govori“ o nekome?

Dosta informacija se može dobiti o nekome kada imamo njegov IP, ili preciznije rečeno kada imamo IP njegovog računara. Kada je IP u numeričkoj formi (213.123.212.112) izgleda da ne možemo doći do informacija koje nas interesuju. Tada koristimo DNS (Domain Name Service). Domain Name System tj. DNS nam služi za pretvaranje ovih „nejasnih“ brojeva u nešto sto je „čitljivo“ i daje nam više informacija.

Kako pronaći svoju IP adresu?

Pokrenite aplikaciju Command Prompt na Vašem računaru, ukucajte <ipconfig> i pritisnite taster ENTER.

Ping

Ping  je komanda IP protokola, koja primaocu nalaže da odgovori na nju i vrati pošiljaocu sadržaj koji je dobio u istom paketu. Koristi se za merenje brzine protoka odziva internet veza. Kada primalac dobije odgovor na ping može da izmeri vreme koje je bilo potrebno da paket ode do primaoca i vrati se nazad. Ovo vreme se obično meri u milisekundama. Ping je na računarima obezbeđen kroz  komandu ping. Jednostavno na komandnoj liniji odkucajte ping <ip adresa> i dobićete izveštaj o tome koliki je odziv vašeg računara, do računara na odabranoj ip adresi.

Kako samostalno setovati IP adresu?

Prvi korak je ulazak u Network connections, nakon toga pronaći aktivnu konekciju i kliknuti na taster Properties.

Zatim markirati Internet protocol Version 4 (TCP/IPv4), i opet kliknuti Properties.

U sledećim poljima se manuelno upisuje IP adresa ili se podesi na automatsko setovanje, zavisno od toga šta nam je potrebno.

Ako želimo da vidimo podešavanja za Internet protokol verzije 6, markiramo Internet protocol Version 6 (TCP/IPv6), i kliknemo na Properties.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: