IP adresa


IP adresa je kao telefonski broj svakog računara. Internet protokol (IP) poznaje svakog logičkog domaćina (hosta) po broju, takozvanoj IP adresi. Na bilo kojoj datoj mreži ovaj broj mora biti jedinstven za sve domaćine interfejsa koji komuniciraju kroz tu mrežu. Internet servis provajderi ponekad daju korisnicima interneta ime domaćina pored njihove numeričke IP adrese. Primer IP adrese je 192.168.30.143.

U zavisnosti od internet veze, IP adresa može biti uvek ista pri konekciji (takozvana statička IP adresa), ili različita pri svakoj novoj konekciji (dinamička IP adresa). Kako bi se koristila dinamička IP adresa, mora da postoji server koji pruža adresu. IP adrese se uobičajeno daju kroz servis koji se zove DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Setovanje IP Adrese

Svaki kompjuter može proveriti svoju IP Adresu ako otvori u Accessories-u Command Prompt i u njemu ukuca ipconfig i pretisne taster Enter.

Command Prompt-u možemo proveriti stanje mreže između dva ili više računara i to se može proveriti ukucavanjem ping-a i broja adrese ( primer: 192.168.30.143 ).Svaka IP adresa se može setovati i manuelnim putem tako što se u Control Panel-u otvori Local Area Connections. Zatim se klikne na taster Properties koji će zatim otvoriti prozor pod nazivom Local Area Connections Proporties. Tu se izabere  Internet Protocol (TCP/IP) i klikne se Proporties. U datom prozoru se ukucava IP adresa računaraJelena Joković

Nataša Mišić

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: