IP adresa

IP adresa je jedinstveni broj, sličan telefonskom broju, koji koriste mašine (najčešće računari) u međusobnom saobraćaju putem interneta uz korišćenje internet protokola. Ovo dozvoljava mašinama dalje sprovođenje informacije u ime pošiljaoca (kako bi mašine znale gde da ih dalje pošalju) i kasnije primanje tih informacija (kako bi mašine znale da je to namenjena destinacija). Primer IP adrese je 77.46.233.90.

Konvertovanje u ove brojeve iz za ljude čitljivije forme adresa domena poput http://www.wikipedia.org, se vrši putem DNS-a. Proces konverzije je poznat pod imenom rastavljanje imena domena.

Internet protokol (IP) poznaje svakog logičkog domaćina (hosta) po broju, takozvanoj IP adresi. Na bilo kojoj datoj mreži ovaj broj mora biti jedinstven za sve domaćine interfejsa koji komuniciraju kroz tu mrežu. Internet servis provajderi ponekad daju korisnicima interneta ime domaćina pored njihove numeričke IP adrese.

IP adrese korisnika koji surfuju po WorldWideWeb-u se koriste da omoguće komunikaciju sa serverom nekog veb sajta. Takođe, one se nalaze u zaglavljima elektronske pošte. U stvari, za sve programe koji koriste TCP/IP protokol, IP adresa korisnika i IP adresa odredišta su neophodni kako bi se uspostavila komunikacija i poslali podaci.

U zavisnosti od internet veze, IP adresa može biti uvek ista pri konekciji (takozvana statička IP adresa), ili različita pri svakoj novoj konekciji (dinamička IP adresa). Kako bi se koristila dinamička IP adresa, mora da postoji server koji pruža adresu. IP adrese se uobičajeno daju kroz servis koji se zove DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol).

Internet adrese su potrebne ne samo za jedinstveno nabrajanje domaćinskih interfejsa, već i za svrhe rutovanja, pa je veliki broj njih uvek nekorišćen ili rezervisan.

Jedan isti uređaj (na primer računar) može imati više priključaka na mrežu (više mrežnih kartica), pa u tom slučaju može imati i više IP adresa (ali samo jedna po kartici).

preuzeto sa http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%98%D0%9F_%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0

Kako pronaći svoju IP adresu?

Da bismo pronašli IP adresu našeg računara treba pokrenuti command prompt i otkucati komandu ipconfig.

nalaženje IP adrese našeg računara

Ping

Ping je alat računarske mreže koji služi za proveru dostupnosti hosta na IP (internet protokol) i izmeri brzinu putovanja poruke od originalnog hosta do unapred određenog računara. Izraz ping je preuzet iz sonarne tehnike.

Da bi pronašli testirali ping potrebno je da u komandnoj liniji otkucamo komandu ping kao i Ip adresu odredišnog računara.

U datom primeru možemo videti da je prvi pokušaj rezltirao time out-om tj. destinacioni računar nije odgovorio na naš zahtev (100% paketa je izgubljeno.), problem je verovatno u lošoj konfiguraciji računarske mreže. Drugi pokušaj je bio uspešan.

testiranje ping-a

Ping možemo proveriti i preko besplatnog servisa http://www.pingtest.net/

Kako samostalno setovati IP adresu?

Prvi korak je ulazak u Network connections, nakon toga pronaći aktivnu vezu i kliknuti na taster properties.

Izabrati  internet protocol (TCP/IP) i opet kliknuti properties.

Sada možemo da ručno konfigurišemo IP adresu, kao i još neke parametre konekcije.

Advertisements
Objavljeno u Uncategorized. Oznake: , , . Leave a Comment »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: