Moja IP adresa

IP адреса је јединствени број, сличан телефонском броју, који користе машине (најчешће рачунари) у међусобном саобраћају путем интернета уз коришћење интернет протокола. Ово дозвољава машинама даље спровођење информације у име пошиљаоца (како би машине знале где да их даље пошаљу) и касније примање тих информација (како би машине знале да је то намењена дестинација). Пример IP адресе је 77.46.233.90.

Конвертовање у ове бројеве из за људе читљивије форме адреса домена попут http://www.wikipedia.org, се врши путем DNS-а. Процес конверзије је познат под именом растављање имена домена.

DNS (енгл. Domain name system) је, у основи, систем који претвара имена рачунара (hostnames) у ИП адресе. DNS такође обезбеђује податке и о серверима електронске поште на домену (MX), почетном DNS серверу (SOA) и друге. DNS је заснован на хијерархијском принципу и једна је од основних компоненти интернета.

Типови DNS података

Најважнији типови података који се чувају у DNS–у јесу следећи:

  • тип А — адреса – повезује име рачунара и његову адресу
  • тип CNAME — канонско име (енгл. Cannonical NAME) – повезује једно име рачунара (канонско име) са другим именом
  • тип MX — размена поште (енгл. Mail eXchange) – адреса сервера задуженог за електронску пошту
  • тип SOA — почетни ауторитет (енгл. Start Of Authority) – адреса DNS сервера који је надлежан за домен

Постоје још и PTR, NS, AAAA, SRV,TXT, NAPTR, LOC и други мање значајни типови података.

Адресирање

У овој верзији ИП адреса се састоји од 32 бита, односно 4 бајта, што чини теоретски 4.294.967.296 (преко 4 милијарде) јединствених адреса домаћинских интерфејса. У пракси, постоји недовољно слободних ИП адреса, тако да постоји притисак да се прошири распон адреса преко верзије 6 ИП адресе (видети доле).

IPv4 адресе су представљене са 4 октета (8 битова) растављених тачкама. Сервер са именом http://www.wikipedia.org тренутно има број 3482223596, који се записује као 207.142.131.236 због конверзије са базом 256: 3482223596=207×2563+142×2562+131×2561+236×2560. (Растављање имена „www.wikipedia.org“ на своје повезане бројеве регулишу DNS сервери.)

Историјски гледано, IPv4 адресе су првобитно имале само два дела – адресу мреже и адресу самог уређаја у оквиру мреже. Каснија промена је додала и подмрежни део. Међутим, са напретком бескласног интернет-домен рутинга (CIDR), ово више не важи и адреса може да има било који број нивоа хијерархије.

Верзија 6 ИП адресе

У IPv6, нови (али не још широко коришћен) стандардни интернет протокол, где су адресе 128 бита широке, што би, чак и са великим доделама нетблокова, требало да задовољи блиску будућност. Теоретски, постојало би тачно 2128, или 3.403×1038 уникатних адреса домаћинских интерфејса. Када би земља била сачињена комплетно од зрна песка од 1cm³, онда би могла да се додели јединствена адреса сваком зрну у 300 милиона планета величине земље. Овај велики простор за адресе ће бити ретко попуњен, што омогућава да се поново кодира више информација за рутовање у саме адресе.

Адреса верзије 6 се пише као осам четвороцифрених хексадецималних бројева (8 пута по 16 битова) одвојених двотачкама. Један низ нула по адреси може да се изостави, па је 1080::800:0:417A исто што и 1080:0:0:0:0:800:0:417A.

Глобалне адресе које се шаљу ка једном одредишту се састоје из два дела: 64-битни део за рутирање и 64-битни идентификатор домаћина.

Kako pronaći svoju IP adresu?

Pokrenite aplikaciju Komandna linija na Vašem računaru koja se nalazi :Ukucati u komandi „ipconfig“ i pritiskom na „enter“ izbacice vam kompletnu statistiku IP adrese.Ping

Ping je komanda koja omogucava korisniku da  izmeri brzinu protoka odziva internet veze izmedju 2 IP adrese. Vreme protoka podataka izmedju tih adresa se obično meri u milisekundama (ms). Na komandnoj liniji odkucajte ping <ip adresa> (primer “ ping  100.100.10.100″) Time ste zadali komandu racunaru da posalje niz paketa kojima ce izmeriti sam protok , i posle nekog vremena izbacice vam kompletan izvestaj uspesno i neuspesno poslatih ili primljenih podataka.

Kako samostalno setovati IP adresu?

U control panel-u pod network connections odabrati desnim klikom properties ( srp. svojstva ) , i odabirom „internet protocol (TCP/IP)“ je moguce uneti zeljenu IP adresu ili ostaviti kao sto je po fabrickom podesavanju vec podeseno , automatsko podesavanje IP adrese.

Zoran Čorboloković 137/07

Zoran Petkovic 47/07

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: