Moja IP adresa

Do ove adrese vas neće odvesti nijedan GPS uređaj, od koga ste najverovatnije postali zavisni. Naime, IP (čita se “aj pi”) adresa je numerička oznaka dodeljena svim uređajima povezanim na kompjutersku mrežu. IP je skraćenica od Internet Protocol, a ovaj protokol omogućava komunikaciju među čvorovima (nodes – svaki uređaj koji je povezan na kompjutersku mrežu). Svrha postojanja IP adrese je dvostruka: identifikacija uređaja na mreži i njegovo adresiranje (služi da bismo znali gde se povezani uređaj nalazi). 

Postoje dve verzije IP adresa: još uvek aktuelna IP verzija 4 (IPv4) i novija IP verzija 6 (IPv6).  Kada kažemo IP adresa, mislimo na IPv4, koja je dugačka 32 bita (ili 4 bajta), i izgleda otprilike ovako: 192.168.1.73, u decimalnom, ljudski čitljivom, zapisu.

Svaki uređaj (na primer ruter) povezan na Internet ima spoljašnju IP adresu koju mu je dodelio Internet Provajder (ISP – Internet Service Provider), a svaki računar povezan na ruter ima internu IP adresu.

Za nas je bitnija interna IP adresa računara, koja nam služi da, na primer, pristupimo nekoj datoteci ili fascikli na našem računaru sa drugog računara koji je povezan na istu kompjutersku mrežu.

Kako pronaći svoju IP adresu?

Da bismo pronašli IP adresu našeg računara treba pokrenuti Command Prompt i otkucati komandu ipconfig

Ping

Alat Ping je namenjen proveri mrežne dostupnosti udaljenog hosta. Funkcioniše tako što se ka udaljenom hostu šalje određeni broj mrežnih paketa na koje je udaljeni host dužan da odgovori, ako ih čuje. U situaciji kada nema odgovora od hosta, pretpostavlja se da udaljeni host ili nije Online ili je problem u mrežnoj infrastrukturi na putanji do udaljenog hosta. Na taj način proveravamo i stanje fizičke mreže i samog udaljenog hosta. Alat se pokreće kroz Command Prompt unosom komande ping sa dodatkom IP adrese ili host imena.

U datom primeru možemo videti da je zadnji pokušaj rezultirao time out-om tj.destinacioni računar nije odgovorio na naš zahtev (100% paketa je izgubljeno), problem je verovatno u lošoj konfiguraciji računarske mreže.Prva dva pokušaja su bila uspešna.

Kako samostalno setovati IP adresu?

Prvi korak je ulazak u Network Connections, nakon toga pronaći aktivnu vezu i kliknuti na taster Properties.

Izabrati internet protocol (TCP/IP) i opet kliknuti Properties.

Sada možemo da ručno konfigurišemo IP adresu, kao i još neke parametre konekcije.Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: