Moja IP adresa

IP (Internet Protocol) adresa je 32-bitni broj kojim se identifikuje kompjuter koji šalje ili prima podatke preko interneta. Ukratko – to je adresa kompjutera u mreži (na internetu recimo). IP adresa, obično prikazana u formi četiri broja odvojenih tačkama (svaki predstavlja osam bita), nosi podatak o tome kojoj mreži (internet provajderu) kompjuter pripada, kao i koji je to kompjuter u okviru te mreže (provajdera). Naravno, mali broj je onih koji mogu da upamte ovakav brojčani izraz, te se umesto toga, da bi se stvari pojednostavile, koriste imena domena koja odgovaraju nekoj IP adresi. Ime domena „kaspersky.com“, na primer, odgovara IP adresi 81.176.69.70.

Kako pronaći svoju IP adresu?

Pokrenite aplikaciju Komandna linija na Vašem računaru, ukucajte <ipconfig> i pritisnite taster ENTER.

Ping

Ping  je komanda IP protokola, koja primaocu nalaže da odgovori na nju i vrati pošiljaocu sadržaj koji je dobio u istom paketu. Koristi se za merenje brzine protoka odziva internet veza. Kada primalac dobije odgovor na ping može da izmeri vreme koje je bilo potrebno da paket ode do primaoca i vrati se nazad. Ovo vreme se obično meri u milisekundama. Ping je na računarima obezbeđen kroz  komandu ping. Jednostavno na komandnoj liniji odkucajte ping <ip adresa> i dobićete izveštaj o tome koliki je odziv vašeg računara, do računara na odabranoj ip adresi.

Setovanje IP adrese

IP adresu možete setovati tako što kliknete na Control Panel a zatim na Network Connections kliknete desnim tasterom  i izaberete Propertis.

Obelezite Internet Protokol (TCP/IP) i kliknite na Propertis.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: