Secure Shell – SSH

SSH je servis koji, poput Telnet-a, omogućava da se preko mreže povežete na udaljeni računar i radite na njemu. Za razliku od Telnet-a, SSH obezbeđuje sigurnu komunikaciju između dva računara. Sigurnost je ovde dvojaka:

 • komunikacija je kompletno šifrovana, tako da niko ne može prisluškivanjem mrežne veze da sazna šta radite. Ovo je posebno bitno kad se radi o prijavljivanju na udaljeni sistem – dok se kod Telnet-a Vaše korisničko ime i šifra (!) šalju kao obični, nešifrovani podaci, prijavljivanje kod SSH-a je takođe kriptovano, tako da bezbednost Vašeg naloga nije nijednog trenutka ugrožena;
 • SSH obezbeđuje mehanizme provere identiteta računara putem parova javnih i tajnih ključeva; kada se prijavite na neki udaljeni sistem, sigurni ste da ste dobili vezu sa pravim serverom, a ne da je neko ubacio u vezu svoj računar koji se lažno predstavlja.

Što se tiče praktične upotrebe, sa stanovišta krajnjeg korisnika SSH se bitno ne razlikuje od Telnet-a. Kad se jednom prijavite na udaljeni server, kucate komande i posmatrate rezultate njihovog izvršavanja baš kao da se radi o klasičnoj Telnet vezi. Razlika nastupa utoliko što su za upotrebu SSH servisa potrebni posebni programi koji podržavaju šifrovanu komunikaciju. Postoje brojna komercijalna rešenja za tu svrhu, a mi Vam ovde predstavljamo nekoliko kvalitetnih a besplatnih programa koji Vam stoje na raspolaganju:

 • SSH konzolni klijent (za Linux/Unix)
 • TeraTerm (za MS Windows)
 • Putty (za MS Windows)
 • SFTP

  U paru sa SSH-om obično ide i SFTP = Secure File Transfer Protocol. Kao što SSH efektivno predstavlja zamenu za Telnet, RSH i slične servise, SFTP je zamena za običan FTP.

  Kod konzolnih programa pokretanje SFTP-a je nalik na pokretanje SSH-a, a kad se jednom prijavite na udaljeni sistem, dalji rad je sličan FTP-u. TeraTerm ne podržava prenos datoteka preko SFTP-a, dok u distribuciji Putty-ja dolazi konzolni klijent koji se koristi kao i Unix programi. Osim toga, predstavljamo Vam i jedan besplatni vizuelni klijent za Windows – WinSCP.

  Ovde mozemo videti Secure Shell Client program za ostvarivanje sigurne konekcije sa serverom

  ssh tunneling

  SSH protokol svoj rad bazira na korišćenje kombinacije simetrične i asimetrične kriptografija, metoda enkripcije koje omogućuju sigurniji prenos računarskom mrezom.

  Komunikacija moze da se iskoristi obezbedjivanjem pristupa komandnoj liniji, kopiranje fajlova, kao i svaki generički prenos podataka. to se postiže korišćenjem tzv. tunela kroz mrežu. protokol obezbedjuje autentifikaciju obe strane u komunikaciji, transparentnu enkripciju prenesenih podataka, obezbedjujući njihov integritet i podešavajuću kompresiju. serverom komuniciramo na portu TCP/22. Autentifikacija je proces određivanja da li neki korisnik može ili ne može pristupiti određenom sistemu.

  Autor: Boban Radonić

  Advertisements

  Ostavite odgovor

  Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

  WordPress.com logo

  Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Google+ photo

  Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Slika na Tviteru

  Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

  Fejsbukova fotografija

  Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

  w

  Povezivanje sa %s

  %d bloggers like this: