IPv6

IP address

Интернет протокол верзија 6 (ИПв6) је верзија Интернет протокола (ИП) који је дизајниран за унапређење Интернет протокола верзије 4 (ИПв4). Интернет ради преносом података у малим пакетима који се самостално усмеравају преко мреже као што је наведено од стране међународног комуникациног протокола познат као Интернет протокол.

IPv6/IPv4 NAPT

Свака пакетни пренос података садржи две нумеричке адресе које су порекло пакета и дестинације уређаја. Од 1981, ИПв4 је јавно коришћена верзија Интернет протокола, и тренутно је основа за већину интернет комуникацију. Интернет је растао и створио потребу за више  ИПв4 адреса. ИПв6 омогућава далеко више нумеричких адреса, али прелазак са ИПв4 на ИПв6 може бити тежак процес.

ИПв6 је развијен од стране Интернет Енгинееринг Таск Форце (ИЕТФ), да се баве дуго очекиванимпопуњењем ИПв4 адреса , а описан је у РФЦ документу стандардним интернет 2460, објављен је у децембру 1998 Као ИПв4. ИПв6 Интернет протокол нивоа за пакетни пренос-комутацијом Интернетворкинг и пружа  преноса података  преко више ИП мрежа. Док ИПв4 омогућава 32 бита за адресу Интернет протокола, и стога подржава 232 (4,294,967,296) адреса, ИПв6 користи 128-битне адресе, тако да нова адреса простора подржава 2128 (око 340 ундециллион или 3,4 × 1038) адреса.
Ово проширење омогућава много више уређаја и корисника на интернету, као и додатну флексибилност у додели адресе и ефикасности за рутирање саобраћаја. То такође елиминише потребу за примарним превођење мрежних адреса (НАТ), која је добила широку примену као покушај да се ублажи ИПв4 адреса исцрпљености.

ИПв6 спроводи додатне функције које нису присутне у ИПв4. То поједностављује задатак  адресе и мрежна пресловљавања (префикс и рутер најаве) када се мења интернет конекције провајдера. ИПв6 подмрежа  је стандардизована  фиксна бредност домаћина идентификатор део адресе 64 бита да омогући аутоматски механизам за формирање домаћег идентификатор из медија линка адресне информације (МАЦ адреса). Мрежна сигурност је такође интегрисан у дизајн ИПв6 архитектуре, и ИПв6 мандата спецификацију подршку за ИПСец као основни услов интероперабилности.

Последњи пут на највишем нивоу  ИПв4 адреса је додељена у фебруару 2011, иако су многе слободне адресе и даље у већини додељена блокови и даље ће бити издвојена за неких три до шест месеци од тада. Након тога, само 1024 адресе су доступни за сваку од АПНИЦ ЛИР-а  Док ИПв6 је подржан на свим главним оперативним системима који се користе у комерцијалним, пословним и приватним кућама.  ИПв6, не имплементира функције интероперабилности са ИПв4 , и ствара паралелне  суштини, независне мреже. Размена саобраћаја између две мреже захтева посебан преводилац Гајте, али модеран оперативни систем имплементира дуал протокол софтвер за транспарентан приступ и коришћење мреже „тунел“. У децембру 2010, упркос обележава 12. годишњице. ИПв6 је још у повоју, у смислу опште примене у свету. Студија 2008  Гоогла указују да је пенетрација још увек мање од једног процента Интернет-скрипта домаћина у било којој земљи у то време.
Први јавно коришћена верзију Интернет протокола, верзија 4 (ИПв4), пружа могућност адресирања од 232 или око 4,3 милијарди адреса. Ово је сматрало довољном у раним фазама дизајна Интернета када експлозивни раст и ширење мреже широм света нису били очекивани.

Током прве деценије рада на Интернету,  касних 1980-их, постало је јасно да ће та бројка бити достигнута. У раним 1990-им, чак и након редизајна адресирања система коришћења мреже, постало је јасно да то не ће бити довољано да спречи искоришћење ИПв4 адреса , као и да даље промене на Интернет инфраструктури бити потребна.

До почетка 1992, неколико предлога се појавило и до краја 1992, ИЕТФ је објавио позив за  стварање ИП мреже следеће генерације (ИПнг).

Интернет Енгинееринг Таск Форце је усвојила ИПнг модела 25. јула 1994, уз формирање неколико радних група ИПнг До 1996. Серије РФЦ је објављена дефинисање Интернет протокол верзија 6 (ИПв6), почевши са РФЦ 1883. (Верзија 5 је коришћена у  експерименталне сврхе.)

Опште је очекивати да ће ИПв4 бити подржан уз ИПв6, у догледној будућности. ИПв4 и ИПв6 чворишта не може директно да комуницира, потребна је  помоћ посредника  или коришћења другог механизма транзиције.

ИПв4 исцрпљености

Дана 3. фебруара 2011, последња серија од 5 / 8 блокова адреса је додељена Регионалне интернет регистрима. Сваки од адресе блокова представља око 16,7 милиона могућих адреса, односно преко 80 милиона у комбинацији потенцијал адресе.. Ове адресе могу бити у потпуности конзумира у року од три до шест месеци, у текућим стопама издвајања [9].

Године 2003, директор азијско-пацифичком мрежа информативни центар (АПНИЦ), Пол Вилсон, изјавио је да, на основу тадашњих стопе распоређивања, расположиви простор ће трајати једну или две деценије [10] У септембру 2005,. извештај компаније Цисцо Системс је сугерисао да би базен расположивих адреса издувног за само 4 до 5 година  У 2010, дневно ажурирани извештај пројектоване Глобал Аддресс Поол исцрпљеност од првиот квартал од 2011, и празњење на пет. Регионални интернет регистара пре краја 2011  У 2008. политика почео процес за крај-игра и после исцрпљености ери  3. фебруара 2011, у церемонији. у Мајамију, интернет додељених бројева ауторитета (ИАНА), додељен последњих 5 / 8 доделе блокова ИПв4 адреса, званично исцрпљивања глобалне базен потпуно свеже блокова адреса.

Расподела адреса из ових блокова организацијама ће се наставити за неко време, али АПНИЦ се очекује да буде први Регионални интернет регистар (РИР) да понестане ИПв4 адреса у потпуности у мају или јуну 2011 [9], али у зависности од потражње постоји нека шанса да ће се појавити већ у априлу.

Поређење са ИПв4

ИПв6 одређује нови пакет формат дизајниран да минимизира обраду Заглавље пакета рутери Због заглавља ИПв4 и ИПв6 пакета пакети се значајно разликују, два протокола нису интероперабилне.. Међутим, у већини аспеката, ИПв6 је конзервативна продужетак ИПв4. Већина транспорт и примена слоја протоколи треба мало или никакве промене да ради преко ИПв6, изузеци су примену протокола који уграде Интернет-адреса слоја, као што су ФТП и НТПв3.
[Уреди] Већи адресни простор
Декомпозиција ИПв6 адресу у своје бинарном облику

Најважнија особина ИПв6 је много већи адресни простор од ИПв4 у. Дужина ИПв6 адресу је 128 бита, у односу на 32 бита у ИПв4 адресног простора стога подржава 2128 или око 3,4 × 1038.
адресе. Поређења ради, то износи око 5 × 1028
адресе за сваку од 6,8 милијарди људи живи у 2010 . (Осим тога, ИПв4 адреса простор је слабо издвојено, са око 14% свих расположивих адреса које се користе.]) Иако су ови бројеви су веома велике, то је није намера дизајнера ИПв6 адресног простора да се обезбеди засићење са географским употребљиве адресе. Уместо тога, дуже адресе поједностављују доделу адреса, омогућавају ефикасно агрегацију рута, и примену посебних функција адресирања. У ИПв4, комплекс бескласно Интер-Домаин Роутинг (ЦИДР) методе развијени су да би најбоље коришћење малих адресног простора. Стандардне величине подмрежа у ИПв6 је 264 адреса, квадрат величине целог ИПв4 адресног простора. Дакле, стварна адреса искористивост простора цене ће бити мала у ИПв6, али је управљање мрежом и рутирање ефикасност је побољшана од стране великих подмреже простор и хијерархијске руте агрегацију.

Ренумберинг постојеће мреже за повезивање новог провајдера са разлицитим префиксима рутирање је велики напор са ИПв4  са ИПв6, међутим. Промена префикс најавио неколико рутери могу у принципу поново нумерисати целој мрежи, јер је домаћин идентификаторе (најмање значајна 64 бита адресе) може бити независно само-конфигурисане од стране домаћина.
Вишеструка

Мултицастинг, пренос пакета на више дестинација у једној слање операције, је део базе спецификацији у ИПв6. У ИПв4 ово је опционално, али се најчешће примењује функција [20] ИПв6, мултикаст решавање дијели заједничке карактеристике и протокола са ИПв4 мултикаст, али такође пружа измене и побољшања. Елиминисањем потребе за одређеним протоколима. ИПв6 не спроводи традиционалне ИП-емитовања, односно пренос пакета за све домаћини на приложени линк који користи посебан броадцаст адресу, и зато не дефинише адресе емитовање. У ИПв6, исти резултат може постићи слањем пакета на линк локални сви чворови мултицаст групу на адреси фф02:: 1, што је аналогно ИПв4 мултикаст на адресу 224.0.0.1. ИПв6 подржава нове мултикаст решења, укључујући и уграђивање рандеву тачке адреса у ИПв6 мултицаст адресу групе која олакшава распоређивање ме домена решења .

У ИПв4 је било веома тешко за организацију да се ни један глобално усмеравање задатак мултицаст групу и имплементацију међунационалних домена решења је веома тајанствен уницаст адресу задатака од стране локалног интернет регистар за ИПв6 имају најмање 64-битни рутирање. префикс, попустљив најмањи субнет величине доступне у ИПв6 (такође 64 бита). Са таквим задатак је могуће уградити уницаст префикс адресу у ИПв6 мултицаст адресу формата, док је и даље пружају 32-битни блок, најмање значајна бита адресе, или око 4,2 милијарде идентификатора групу мултикаст Тако је. сваки корисник ИПв6, подмреже аутоматски има на располагању низ глобално усмеравање извора специфичне мултикаст групе за мултицаст апликације
без држављанства адресу Аутоцонфигуратион (СЛААЦ)

ИПв6 домаћини могу да се конфигуришу аутоматски када се повеже на мрежу користећи ИПв6 преусмеравају Интернет Цонтрол Мессаге Протоцол Версион 6 (ИЦМПв6) рутер поруке откриће. Када се први пут повезан са мрежом, домаћин шаље линк локални рутер тражење мултикаст захтев за конфигурацију параметара, ако одговарајуће конфигурисан, рутери одговори на такав захтев са рутер реклама пакет који садржи мрежни слој параметри конфигурације.

Ако је ИПв6 адреса без држављанства Аутоцонфигуратион је погодна за апликацију, мрежу могу користити Статефул конфигурација са Динамиц Хост Цонфигуратион Протоцол Версион 6 (ДХЦПв6) или домаћин може бити конфигурисан статично.

Рутери представљају посебан случај захтјева за адресе конфигурацију, јер су често извора Аутоцонфигуратион информације, као што су рутери и префикс рекламе. Без држављанства конфигурација за рутери се може постићи са посебним рутер ренумберинг протокол.

Обавезно подршку за безбедност мрежног слоја

Интернет протокол Сецурити (ИПСец) је првобитно развијен за ИПв6, али је нашао широку примену прво у ИПв4, у који је поново пројектован. ИПСец је саставни део пакета базе Протокол у ИПв6 . ИПСец подршка је обавезно у ИПв6, али опција за ИПв4.  поједностављени обраду рутери

У ИПв6 пакета заглавља и процес прослеђивања пакета је поједностављена. Иако ИПв6 пакета заглавља се најмање два пута величине као ИПв4 заглавља пакета, пакет обрада рутери је генерално ефикаснији, и тиме продужава краја на крај принципу интернет дизајна.

Конкретно:

  • Заглавље пакета у ИПв6 је једноставније него да се користе у ИПв4, са много ретко користи поља преселила у одвојеним опционо заглавље локала.
  • ИПв6 рутери не раде фрагментације. ИПв6 домаћини су у обавези да изврши било ПМТУ открића, обавља с краја на крај фрагментације, или да пошаље пакете који нису већи од подразумеване минималне ИПв6 МТУ величине 1280 октета.
  • ИПв6 заглавље није заштићен цхецксум;. Заштиту интегритета претпоставља се да је осигурана од стране линка и вишег реда (ТЦП, УДП, итд) откривање грешака [Напомена 1] Дакле, ИПв6 рутери не морају да рецомпуте Цхецксум када поља заглавља (као што су време да живи (ТТЛ) или Хоп Цоунт) промена. [Напомена 2]
  • ТТЛ поље ИПв4 је преименован у хоп лимита, што одражава чињеницу да рутери се не очекује да израчуна време пакет је провео у реду.

чланак писали

1. Војкан Натић 77/07

2.Иван маринковић 144/07

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: