Koegzistencija sa IPv6

Od svog početka IPv6 je dizajniran na osnovu ideje koja treba da ima mogućnost da deluje zajedno sa IPv4. Ova lekcija nudi pregled tehnologija koje podržavaju delovanje dva IP protokola. Nakon kompletne lekcije trebalo bi da shvatite i da budete u mogućnosti da opišete različite tipove čvorova (Node Types) i implementaciju IP Stack-a IPv6 IP protokola, kako DNS definiše IPv6 adrese i različite tipove IPv6 Tunneling tehnologija.

Šta su to Node Types (tipovi čvorova)?

Prilikom planiranja IPv6 mreže, veoma je važno znati koji tip čvorova ili hostova se nalazi na mreži. Opisivanjem čvorova na sledeće načine, možemo da definišemo njihove mogućnosti na mreži. Ovo je važno zbog tunelovanja (Tunneling) zbog toga što određeni tuneli zahtevaju specifične tipove čvorova, uključujući:

 • IPv4-only node: Čvor koji implementira samo IPv4 (i ima samo IPv4 adrese) i ne podržava IPv6.
 • IPv6-only node: Čvor koji implementira samo IPv6 (i ima samo IPv6 adrese) i ne podržava IPv4.
 • IPv6-IPv4 node: Čvor koji implementira oba i IPv6 i IPv4.
 • IPv4 node: Node koji implementira IPv4. Može da bude IPv4-only čvor ili IPv4-IPv6 čvor.
 • IPv6 node: Čvor koji implementira IPv6. Može da bude IPv6-only čvor ili IPv6-IPv4 čvor.

IPv4 i IPv6 koegzistencija

Da bi delovao zajedno sa IPv4 infrastrukturom i da bi ponudio eventualnu transmisiju na IPv6-only infrastrukturu, možemo da koristimo sledeće mehanizme koji predstavljaju metode za koegzistenciju IPv4 i IPv6 IP protokola:

 • Dual IP Layer arhitektura (Windows Vista i Windows Server 2008).
 • Dual Stack arhitektura (Windows Server 2003 i Windows XP).
 • DNS infrastruktukturni zahtevi
 • IPv6 over IPv4 Tunneling

Šta je Dual Layer arhitektura?

Dual IP Layer arhitektura sadrži oba i IPv4 i IPv6 Internet slojeve sa jednom implementacijom transport lejer protokola, kao što su UDP & TCP. Dual Stack dozvoljava laku migraciju na IPv6. Postoji mnogo manje fajlova koje bi trebalo održavati da bi se punudila IPv6 konektivnost. IPv6 je takođe dostupan bez potrebe dodavanja bilo kog novog protokola u konfiguraciju mrežne kartice (Network-card).

Tipovi paketa uključuju:

 • IPv4 pakete
 • IPv6 pakete
 • IPv6 over IPv4 paketi (IPv6 paketi enkapsulirani u IPv4 header-u)

Šta je Dual Stack arhitektura?

Dual Stack arhitektura sadrži oba i IPv4 i IPv6 Internet slojeve sa odvojenim Protocol   Stack-om koji sadrži odvojene implementacije Transport Payer protokola, kao što su TCP i UDP.

IPv6 protokol za Windows Server 2003 & Windows XP koristi Dual Stack arhitekturu. IPv6 protocol drajver u Windows Server 2003 & Windows XP, tcpip6.sys, sadrži odvojene implementacije TCP & UDP transport protokola.

Tipovi paketa uključuju:

 • IPv4 pakete
 • IPv6 pakete
 • IPv6 over IPv4 pakete

Kako DNS podržava IPv6?

Veoma nam je potrebna DNS infrastruktura da bismo mogli da imamo koegzistenciju zbog rasprostranjenog korišćenja imena za pristup mrežnim resursima umesto korišćenja kompleksnih IP adresa koje se teško pamte. Nadogradnja (Upgrade) DNS infrastrukture sastoji se od popunjavanja baze DNS servera sa zapisima da bismo podržali IPv6 Name-to-address i Address-to-name razrešavanje imena (Name Resolution). Nakon dobijanja adresa koristeći  DNS Name Query, čvor kolji šalje (Sending Node) mora da selektuje adrese koje treba da koristi za komunikaciju.

DNS podrška za IPv6:

 • DNS Host Records su klasifikovani kao AAAA zapisi.
 • Pointer zapisi (PTR) su konfigurisani u IP6.ARPA zoni.
 • DNS pokušava da pošalje odgovarajuću adresu (bilo da je adresa IP4 ili IP6 u zavisnosti od Address Selection Rules-a).

Šta je IPv6 over IPv4 Tunneling?

IPv6 over IPv4 Tunneling je enkapsuliranje IPv6 paketa sa IPv4 hederom tako da IPv6 paketi mogu da se šalju koristeći IPv4 infrastrukturu.

Unutar IPv4 header-a:

 • IPv4 protokol polje je podešeno na 41 da bismo ukazali na enkapsulirani IPv6 paket.
 • Source i Destination polja su podešena na IPv4 IP adrese koje predstavljaju Tunnel EndPoints-e. Možemo da konfigurišemo Tunnel EndPoints-e ručno kao deo Tunnel interfejsa ili su dobijene automatski preko Next-hope adrese odgovarajuće rute za destinacioni i Tunneling intefejs.

Za razliku od Tunneling-a za Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) i Layer Two Tunneling Protocol (L2TP), ne postoji razmena poruka za setap Tunneling-a, održavanje ili uklanjanje (Termination). Kao dodatak, IPv6 over IPv4 Tunneling ne nudi sigurnost za tunelovane IPv6 pakete. Ovo znači da kada koristimo IPv6 Tunneling, nema potrebe da prvo uspostavimo konekciju. Kao dodatak, Tunneling zaključuje da je to samo Tunneling kroz IPv4 mreže i prilikom Tunneling-a ne šifruje saobraćaj.

Izvor:

http://www.link-elearning.com/linkdl/elearning/jedinica.php?IDJedinice=5283

Objavili:

Milan Stojanovic 119/07

Milos Jankovic 33/02

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: