IPv6

Šta je IPv6?

IPv6 je kartica za Internet Protocol Version 6. Podrška za Internet protokol verzija 6 (IPv6) za mrežni nivo interneta, je ugrađen u najnovije verzije Microsoft Windows sistema, koje uključuje Widows Vista, Windows Server 2008, Windows Server 2003, Windows XP sa servisnim paketom 1 i 2, kao i Windows CE .NET, Linux sistema.

IPv6 je dizajniran da reši probleme sadašnje verzije Internet protokola (znane kao IPv4), kao što je iscrpljivanje adresnog prostora, sigurnosti, automatske konfiguracije, proširivost. Njenom upotrebom bi se proširile mogućnosti interneta kod novih i uzbudljivih scenarija, kao što su peer-to-peer mreže, mobilne aplikacije itd.

Glavne karakteristike IPv6 protokola

Osnovne funkcije adresiranja- dve glavne funkcje adresiranja su i dalje mrežni interfejs za identifikaciju i rutiranje, s tim da je rutiranje olakšano kroz strukturu adresa na internetu.

Mrežno slojevito adresiranje- IPv6 adrese su dodeljene mrežnim slojevima u TCP/IP mrežama i odvojene od adresa sloja podataka.

Broj IP adresa po uređaju- adrese se i dalje dodeljuju mrežnim interfejsima, regularan host ce imati jednu a ruteri vise od jedne adrese za svaki od fizičkih mreža na kojoj su spojeni.

Privatne i javne adrese- oba tipa postoje u IPv6 ali su definisani i koriste se drugačije.

Dodatna zaglavlja IPv6:

U IPv6 većina dodatnih opcija se nalazi u dodatnim zaglavljima. Veća efikasnost u prenosu paketa, jer se šalju samo potrebna zaglavlja.

IPv6 adresni prostor:

IPv6 adresa je dužine 128 bita

Tipovi IPv6 adresa:

Unicast – Predstavlja adresu koja se dodeljuje jednom interfejsu.

Anycast – Predstavlja adresu koja identifikuje više interfejsa koji tipično pripadaju i različitim uređajima. Paket koji je poslat na anycast adresu stići će najbližem i samo jednom interfejsu, koji je vezan za tu adresu. Koji je najbliži interfejs određeno je protokolom rutiranja i metrikom.

Multicast – Predstavlja adresu koja identifikuje skup interfejsa koji tipično pripadaju različitim uređajima. Paket koji je poslat na multicast adresu biće prosleđen na sve interfejse određene tom adresom.

Opšta forma jednog IPv6 paketa je:

IPv6 protokoli rutiranja:

-Rutiranje u IPv6 se zasniva na istom principu kao i rutiranje u IPv4, na osnovu destinacione adrese i njenog poklapanja sa najdužim prefiksom (longest-prefix match) iz tabele rutiranja.

-Protokoli rutiranja definisani za IPv6 predstavljaju uglavnom iste protokole kao i za IPv4, a specifičnosti se ogledaju u drugačijem tipu adrese i mrežnih prefiksa, koje donosi IPv6.

IPv6 tunelovanje:

-IPv6 saobraćaj se enkapsulira u IPv4 pakete, kako bi bio poslat preko IPv4 infrastrukture.

-Omogućeno je izolovanim IPv6 mrežama da komuniciraju, bez potrebe za izmenom postojeće IPv4 infrastrukture.

Nataša Mišić 6/07


Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: