WiMAX

Do nedavno, pristup Internetu se odvijao na tri načina: broadband, Wi-Fi i dial-up. Širokopojasna konekcija (broadband) je najčešće povezana sa vašim domom korištenjem ADSL ili kablovskog modema što može biti skupo a i dostupnost nije moguća za mnoge udaljene regione, Wi-Fi ima vrlo ograničen domet a dial-up je spor i zastareo.

Ali sada je i četvrta opcija ušla u mrežnu arenu a dizajnirana je kako bi rešila neke nedostatke svojih prethodnika. Nova opcija se zove WiMax.

Šta je WiMax?

Zajedno sa konkurentnim standardom pod nazivom “LTE”, WiMax, skraćenica za Worldwide Interoperability for Microwave Access, predstavlja 4G ili “četvrtu generaciju” bežičnog Interneta. Nova tehnologija je slična Wi-Fi u tome što omogućava korisnicima da se povežu na Internet bez žica. Ali za razliku od Wi-Fi, koji može da pokrije celu zgradu ili gradski blok, WiMax može da pokrije ogromne udaljenosti (slično mreži mobilnih telefona), i pruži velike brzine pristupa Internetu (poput broadband). To je u suštini, bežična širokopojasna konekcija. Šta to znači za korisnike Interneta jeste sposobnost da tweet-uju, dopisuju ili pretražuju online koristeći desktop ili laptop računar sa skoro bilo koje geografske lokacije a ne samo kao do sada, iz lokalnog kafića i slično.

Standard

Trenutni 802.16 standard je IEEE Std 802.16d-2004, koji je odobren u junu 2004. godine. To je nadogradnja prethodne (i prve) verzije standarda 802.16-2001, sa nadogradnjama 802.16a i 802.16c. IEEE Std 802.16-2004 adresira samo fiksne sisteme. Znači misli se na pretplatnike koji usluge WiMAX koriste na stacionarnom uređaju, tj. uređaju koji se tokom rada ne pomera.

Nadogradnja 802.16e u standardu dodaje komponente mobilnosti sistema. Standard 802.16e je usvojen decembra 2005. kao IEEE 802.16-2005. Ovde se misli pre svega na korišćenje WiMAX-a na uređajima (portabl računar npr.) koji se kreću brzinom većom od 70 km/h.

Pokrivenost i brzina

WiMax mreža radi slično kao i Wi-Fi ali sa nekoliko ključnih razlika. Sistem ima dve glavne komponente: WiMax toranj i WiMax prijemnik. Kao i Wi-Fi, WiMax može direktno da se poveže na Internet tako što će poslati signal iz WiMax tornja na WiMax omogućeni računar putem žičanih veza. WiMax toranj, međutim, može da se poveže i na drugi toranj a to je ono što omogućava mreži da obezbedi bežične usluge dugog dometa. WiMax transmiteri mogu da pokriju radijus od oko 30 milja dok Wi-Fi ima opseg od oko 100 metara.

Tehnologija, takođe obezbeđuje protok deljenih podataka i do 70 Mbit/s, koji je, prema WiMAX preporukama, dovoljan bandwidth da simultano podrži više od 60 poslovnih veza sa T1-tipom i preko hiljadu domova na 1Mbit/s DSL-nivou veze.

Jedan bitan pogled na IEEE 802.16 jeste da definiše MAC nivo koji podržava specifikacije višeslojnog fizičkog nivoa (PHY). Ovo je krucijalna činjenica jer obezbeđuje mogućnost proizvođačima opreme da naprave različite ponude.

Budućnost WiMax-a

Za WiMAX se kaže da je „WiFi na steroidima“. Ima potencijal da omogući milionima korisnika da pristupe Internetu bežično, jeftino i lako. Podržavaoci sistema kažu da će se bežična pokrivenost kod WiMAX-a meriti kvadratnim kilometrima/miljama, dok se kod WiFi-a meri kvadratnim metrima/jardima. Prema WiMAX promoterima, WiMAX bazna stanica će obezbeđivati brzu Internet vezu za kućne i poslovne korisnike u prečniku do 50 km (31 milja); ove bazne stanice će na kraju pokriti celu metropoliten oblast (gradska jezgra), praveći od njih WMAN i omogućavajući pravu wireless pokretljivost unutar oblasti, što je suprotno od hot-spot mogućnosti koje WiFi omogućava. Promoteri se nadaju da će ova tehnologija biti korišćena za lap top računare i PDA uređaje. Ipak, pravi pokretljivi širokopojasni bežični standard je IEEE standard 802.20, koji je kompatibilan sa WiMAX tehnologijom.

WiMAX standard se uglavnom oslanja na spektar frekvencija od 2 do 11 GHz. WiMAX specifikacija upotpunjuje nedostatke i ograničenosti WiFi standarda uz uvećanje brzine prenošenja podataka i bolje enkripcije. Ova tehnologija cilja da omogući konektovanje na mrežu bez direktne optičke vidljivosti u nekim okolnostima. Detalji performanse WiMAX-a ispod ovih okolnosti nisu definisani jer su i dalje netestirani.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: