Point-to-Point Protocol(PPP)

Point-to-Point Protocol(PPP) je nastao 1994. godine, od kada je uglavnom zamenio SLIP  protokol. PPP podržava više protokola, uključujući AppleTalk, IPX i DEXNet.  PPP radi preko običnih telefonskih mreža(POTS), ISDN (Integrated Service Digital Network) mreža, kao i preko drugih, brzih sistema, kao što je T1.

Point-to-Point Protocol (PPP) služi za ostvarivanje direktne veze između dva čvora. Najčešći slucaj je priključivanje računara pomoću serijskog kabla, telefonske linije, optičkih vlakana ili UTP mrežnih kablova. Većina Internet kompanija koriste PPP za dial-up pristup internetu. Također je moguć PPP preko Etherneta (PPPoE), povezujući neki DSL modem sa računarom preko mrežne kartice što je mnogo brže nego povezivanje sa USB ili nekom drugom sabirnicom. PPP je dizajniran da radi sa protokolima trećeg sloja OSI referentnog modela.

Protokoli za tunelovanje
Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) podržava enkapsulaciju u zasebnom Point-to-Point okruženju. PPTP enkapsulira i šifrira PPP pakete, zbog čega spada u grupu omiljenih mrežnih protokola na donjem kraju lestvice. Početno, sporazumevanje učesnika u PPTP vezi obavlja se otvoreno, nakon čega se prenos podataka šifrira.

Princip PPTP-a
Tunelovanje je proces slanja paketa računaru na privatnoj mreži, ali prenoseći ih preko neke druge mreže kao što je Internet ili neke druge WAN mreže. Drugi računari na toj mreži, mreži koja u ovom slučaju služi samo kao fizički medijum za prenos podataka, ne mogu pristupiti računarima koji su na virtualnoj privatnoj mreži. Inače tunelovanje omogućuje javnoj mreži prenošenje paketa računaru na kojem se nalazi PPTP server i koje je istovremeno povezano na javnu mrežu i virtualnu privatnu mrežu.
Kada PPTP server primi paket sa javne mreže, on ga dalje šalje virtuelnom mrežom, odnosno tunelom do odredišnog računara. PPTP server to radi procesiranjem (enkapsuliranog PPP paketa) kako bi došao do adrese ili imena računara na virtuelnoj privatnoj mreži. Treba znati kako enkapsulirani (pakirani) PPP paket može u sebi sadržavati podatke o nekoliko različitih protokola koji se mogu koristiti na virtuelnoj mreži kao što su IP, IPX ili NetBEUI protokoli. Pošto je PPTP server konfigurisan za komunikaciju virtuelnom privatnom mrežom i pri tome se koristi protokoli za tu mrežu, on može čitati multi protokolne pakete. Pri tome je unutar PPTP tunela očuvan standardni NT-jev sistem domena i verifikacije logovanja na mrežu kao i sistem poverenja među domenima, odnosno na virtuelnoj mreži važi sve kao i  na uobičajnoj lokalnoj mreži zasnovanoj na Windows NT/95/98 operativnom sistemu.

Izvori:

wikipedia

maturski.com

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: