Real-time Transport Protocol

RTP (Real-time Transport Protocol) je protokol temeljen na IP-u i osigurava podršku za prenos podataka u stvarnom veremenu (real time – audio i video). Usluge koje pruža RTP su vremenska rekonstrukcija, otkrivanje izgubljenih paketa, sigurnost i identifikacija sadržaja. RTP je primarno stvoren za multicast prenos real time podataka, ali može se koristiti i za pojedinačni (unicast) prenos. Može se koristiti i za jednosmerni prenos, kao što jeVideo-on- Demand (VoD), i za interaktivne usluge kao što je Internet telefonija. RTP se nadopunjuje s RTCP kontrolnim protokolom kako bi dobio podatke o kvalitetu prenosa i o učesnicima u prenosu.

Način rada RTP-a

Paketi poslani Internetom imaju nepredvidivo kašnjenje i kolebanje zbog nesinhronizovanosti odašiljačke i prijemne strane. Real time aplikacije zahtevaju vremenski sinhronizovano slanje i reprodukciju podataka. RTP omogućava vremensko označavanje, numeraciju paketa unutar niza i razne druge mehanizme koji se brinu o pravovremenom dolasku paketa na odredište.Vremensko označavanje (timestamping) je najvažniji podatak za real tim eaplikacije. Pošiljaoc u to polje upisuje trenutak slanja prvog uzorka (npr.prvog audio uzorka ili slike).Vremenske oznake rastu s količinom vremena koju pokriva paket. Nakon prijema paketa, prijemnik koristi vremenske oznake kako bi pravilno rekonstruisao podatke.Vremenske oznake služe i za medjusobnu sinhronizaciju različitih medija kao što su audio i video u MPEG-u (npr. za sinhronizaciju usana i zvuka). Medjutim, RTP sam po sebi nije zadužen za sinhronizaciju. To treba obaviti na aplikacijskom sloju. UDP ne isporučuje pakete redosledom kojim su poslani pa se koristi numeracija paketa (sequence numbers) kako bi se pristigli paketi pravilno rasporedili.

Pomoću numeracije paketa takodje se može otkriti i gubitak paketa. Treba primetiti da u nekim video formatima, kada se video okvir podeli u nekoliko RTP paketa, svi imaju istu vremensku oznaku pa ona nije dovoljna za pravilno svrstavanje paketa.Identifikacija vrste tereta (payload type identifier) odredjuje format tereta i koji su postupci kompresije i kodiranja korišćeni. Iz tog polja aplikacija na prijemnoj stranizna kako interpretirati i pravilno reprodukovati podatke. Osnovni tipovi tereta sudefinisani u RFC 1890 (npr. PCM, MPEG1/MPEG2 audio i video, JPEG video, SunCellB video, H.261 video itd.). U jednom trenutku prenosa pošiljaoc RTP paketa može slati samo jednu vrstu tereta iako se tokom prenosa ta vrsta možepromeniti (npr. zbog zagušenja mreže).

Još  jedna funkcija RTP-a je identifikacija izvora (source identification). To omogućava prijemnoj aplikaciji da zna odakle dolaze podaci (velika primena uaudio konferencijama).Svi gore navedeni mehanizmi su implementirani u RTP zaglavlje.

RTP radi preko UDP-a kako bi iskoristio njegovo multipleksiranje i funkciju začtitne sume (checksum). TCP i UDP su dva najčešće  korišćena  prenosna protokola na Internetu. TCP je konekcijski orijentisan protokol koji osigurava direktnu vezu ipouzdan tok podataka izmedju dve tačke, dok je UDP bezkonekcijski orijentisan  inepouzdan datagramski protokol za prenos. UDP je izabran kao odredišni protokol za RTP iz dva razloga. Prvo, RTP je dizajniran primarno za multicast slanje pamu samim tim direktna TCP veza ne odgovara. Drugo, za real timeaplikacije pouzdanost isporuke nije jednako važna kao pravovremenost dolaska podataka. Pouzdana veza kao što je TCP čak nije poželjna. Npr. Prilikom zagušenja mreže neki paketi će biti izgubljeni i aplikacija će moći reprodukovati sadržaj, ali s puno nižim kvalitetom. Ako protokol insistira na pouzdanom prenosu  i traži da se izgubljeni paketi ponovo pošalju, to će povećati kašnjenje, zagušiti mrežu i na kraju aplikacija verovatno više neće imati dovoljno podataka za obradu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: