Web servis

Cilj- omoguciti povezivanje poslovanja (Business to Business) odnosno,omogucuti programsko povezivanje distribuiranih softverskih komponent bez obzira na kojoj su platformi ralizovani, koji je programski jezik tom prilikomkorisćen kao i platforma na kojoj se izvršavaju.

DEFINICIJA :

Web servisi su modularne,samoopisujucwe aplikacije koje se mogu objaviti,locirati i pozvati sa bilo koje tačke Web-a ili lokalne mreže. Web servisi su distribuirane softverskre komponente koje su dostupne kroz standardne Internet protokole. Web servisi su nova platforma za izgradnju interoperabilnih distribuiranih aplikacija. Ona predstavlja skup standarda koje aplikacije moraju da postuju kako b i se postigla interoperabilnost preko Web-a.

Modul web servisa :

 

 

 

 

 

 

 

Web servisi koriste Web platformu za komunikaciju. Preciznije govoreći, ne traže implementaciju sopstvenih komunikacionih mehanizama, već se, prema Belouadha  oslanjaju na postojeće, prihvaćene i proverene mehanizme. Osim platforme za komunikaciju, Web servisi se oslanjaju na standardizovani način razmene informacija putem XML-a. Naime, putem XML jezika se vrši razmena informacija, ali i slanje instrukcija sa jednog sistema ka drugom, što omogućava dvosmernu komunikaciju i izvršavanje transakcija na oba sistema.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: