Web Servisi

Web aplikacije su jednostavne  aplikacije koje se izvode na Webu. One su ugrađene u Web pretraživače i većinom ih može koristiti bilo koji pretraživač na bilo kojoj platformi. Web servisi vode Web aplikacije na sledeću razinu. Korištenjem Web servisa, aplikacija može preneti svoju funkciju ili poruku ostatku sveta. Pravu snagu Web servisa predstavlja mogućnost integracije različitih i aplikacija putem standardizovanog načina komunikacije.

Zašto Web servisi?

Nestandardiziranost interneta,nestruktuiranost interneta,neklasificiranost,omogućavanje povezivanja mašina,integriracija, user-friendly pristupa

Tehnologija Web servisa

—  Pod Web servisom se podrazumeva bilo koja softverska aplikacija koja je dostupna preko mreže (Internet ili intranet) i koja koristi standardizovani XML sistem poruka za razmenu podataka. Razmena funkcioniše tako da korisnik poziva Web servis slanjem upita u XML formatu, a server u istom formatu vraća rezultat obrade.

Slojevi Web servisa i set protokola:

—  Service Transport sloj je odgovoran za prenos poruka između aplikacija i u njega su uključeni sledeći protokoli: HTTP, SMTP, FTP, itd.

—  XML Messaging sloj se koristi za razumevanje poruka za razmenjivanje koje se implementiraju u XML formatu i uključuje protokole XML-RPC i SOAP.

—  Service Description sloj definiše javni interfejs za određeni Web servis i opisuje se kroz WSDL protokol.

—  Service Discovery je odgovoran za centralizovanje servisa u zajednički i jedinstveni registar koji obezbeđuje jednostavno objavljivanje i pronalaženje servisa. Otkrivanje servisa trenutno se obrađuje kroz UDDI protokol.

—  Web klijent poziva mrežnu uslugu na osnovu WSDL dokumenta koji je opisuje. Zasnovano na WSDL-u klijent stvara poruku SOAP zahteva i šalje je serveru. Web server prima SOAP zahtjev kao dio HTTP zahtjeva, parsira ga i prosleđuje Web servisu. Web servis tada na osnovu zahteva daje odgovor.—  Odgovor se ponovno stavlja u SOAP poruku i šalje klijentu.

WSDL- Web Services Description Language

—  XML zasnovan jezik koji služi za opisivanje samih Web servisa, kao i načina pristupa Web servisima.WSDL omogućava:

– dinamičko otkrivanje i povezivanje servisa

— – opis servisa se nalazi u WSDL fajlu

—  -registar servisa ukazuje na WSDL fajlove da bi omogućio njihovo dinamičko otkrivanje i upotrebu

— – da industrija definiše standardne interfejse za servise

— – na ovaj način se pruža normalizovani opis heterogenih aplikacija.

UDDI- Universal Description, Discovery and Integration

—  Platformaski nezavisan uslužni direktorij (registar) na kojem se mogu registrovati, odnosno tražiti Web servisi. Namenjen je klijentima koji žele objaviti svoje usluge i onima koji određene usluge traže.UDDI omogućava:

—  -čuvanje informacija o Web servisima

—  -pristup interfejsima Web servisa definisanih WSDL-om

— – komunikaciju preko SOAP-a

—  -integraciju različitih web servisa korišćenjem internet-a.

—  SOAP kao bazni standard za razmenu poruka u infrastrukturi Web servisa ne uključuje nikakve sigurnosne specifikacije, pa su se na početku, za navedene probleme, koristila izdvojena rešenja,  poznata u informatici. To nije zadovoljavalo potrebe tržišta, pa je osnovana  svetska udruga WS-I (Web Services Interoperability Organization) radi promovisanja novih standarda Web servisa, standarda vezanih i za njihovu sigurnost.

 

—  Web servis kao krajnja tačka u komunikaciji između korisnika i pružatelja servisa opisana je upravljačkim interfejsom dostupnim korisniku servisa. Koristeći specifikacije iz tog interfejsa, korisnik servisa može kontrolisati kvalitetu usluge, nadgledati izvršavanje određenog zadatka i neposredno upravljati životnim ciklusom određene usluge.Veliki plus za SOAP i Web servise je podrška od strane velikih kompanija kao što su IBM i Microsoft.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: