Web servisi

Šta su Web servisi?

Oni predstavljaju osnovne gradivne blokove budućih informacionih sistema,a u suštini su aplikacije koje su raspložive na mreži i koje mogu da urade ono što vama u tom trenutku treba. Drugim rečima, to su resursi koji se adresiraju primenom URL-a koji vraća informaciju korisniku koji želi da je koristi. Glavni komunikacioni protokol je SOAP tj. XML preko HTTP-a.

Osnovni pokretač ovih promena je XML, koji kroz svoju jednostavnost omogućuje praktičnu nezavisnost aplikacija i sistema jer je razumljiv i za čoveka i za mašinu.

Npr. posedujete web aplikaciju koja rezerviše karte za prekookeanske letove. Korisnik otkuca svoje „ime“ i „adresu“, a vi umesto da posedujete kompletnu bazu stanovnika naše planete, možete pozvati servis koji će da verifikuju unete podatke za dati region, da se ne biste bez potrebe zamarali obradom takvih podataka, pošto se kod nas a i u svetu često unose podaci tipa „Paja Patak“ i „Negde daleko b.b.“. Takvi smo mi ljudi. Osim toga, po rezervaciji vaše karte možete pozvati druge servise koji npr. rezervišu taksi ili možda hotel u datom regionu itd.

Gde da nađem servis, koji mi treba?

Web Servisi se objavljuju na jedinstvenoj lokaciji i nude se kao usluge. Kako bi usluga bila kompletna, nudi se i potpuna specifikacija interfejsa, poslovnih zahteva, kvaliteta servisa, pravnih i finansijskih uslova korišćenja itd.

Ukoliko posedujete već napisane aplikacije koje nude stabilna i proverena rešenja, jednostavno možete objaviti aplikaciju kao uslugu korisnicima širom naše planete, zbog te specifičnosti ova tehnologija se brzo raširila.

Koje su prednosti Web servisa u odnosu na „klasične“ Web aplikacije?

1. Fleksibilniji su. Klasične Web aplikacije se mogu koristiti samo uz pomoć Web browser-a, pri čemu korisnik nema nikakvog uticaja na to kako će rezultat izgledati na njegovom ekranu, osim ako ne napravi program koji će da iz dobijenog HTML-a „izvlači“ interesantne podatke i prikazuje ih na željeni način. Web servise mogu da koriste najrazličitiji programi: počev od drugih Web servisa, preko Web aplikacija, GUI programa ili čak tzv. command-line aplikacija.
2. Štedljiviji su po pitanju opterećenja mreže i resursa servera. Web servis bi primio jedan zahtev sa originalnim tekstom i poslao jedan odgovor sa prevedenim tekstom – nikakav dodatni HTML.
3. Lakši su za razvoj, testiranje i održavanje. Kod Web aplikacije je neophodno odraditi ne samo funkciju programa, već i dizajn i sve to dobro istestirati sa raznim browserima i platformama. Ko je probao da uskladi da Web aplikacija izgleda dobro na različitim browserima zna kakva je to muka (pitajte autora ovog sajta), a kad se napravi neka izmena, proces testiranja ide iz početka. Sa Web servisima svega toga jednostavno nema. Autor servisa brine o funkciji – prikaz je na klijentima.

Mišić Nataša 6/07

Advertisements

Jedno reagovanje to “Web servisi”

  1. Internet4 tfbor « internet4tfbor Says:

    […] Web servisi April 6, 2011 Šta su Web servisi? Oni predstavljaju osnovne gradivne blokove budućih informacionih sistema,a u suštini su aplikacije koje su raspložive na mreži i koje mogu da urade ono što vama u tom trenutku treba. Drugim rečima, to su resursi koji se adresiraju primenom URL-a koji vraća informaciju korisniku koji želi da je koristi. Glavni komunikacioni protokol […] […] […]


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: