Web Servisi

Web-servisi su softverske komponente koje omogućavaju programsko povezivanje distribuiranih aplikacija (ili drugih softverskih komponenti) na osnovu standardizovanih formata komunikacije. Na taj način oni omogućavaju programsko povezivanje distribuiranih softverskih komponenti nezavisno od operativnog sistema i tehnologije na kojima su implementirani.

Ulogu i značaj Web Servisa najlakše možemo razumeti ako se poslužimo primerom. Pogledajmo jednu tipičnu Web aplikaciju kao što je recimo Systran-ov on-line prevodilac ( http://www.systransoft.com ). Kako radi ova aplikacija? Korisnik startuje neki web browser, pošalje http zahtev za gorepomenuti URL i dobije HTML stranu na kojoj je između ostalog forma za unos teksta i izbor jezika. Kada unese tekst, korisnik pritisne „Translate“ i na taj način pošalje sledeći http zahtev server aplikaciji; ona prevede traženi tekst i vrati HTML stranu na kojoj se između ostalog nalazi i prevod traženog teksta. Dakle, Systran-ova aplikacija ne samo da prevodi tekst već i određuje na koji način će taj prevod biti prikazan kod korisnika. Da bi se ovaj prevodilac koristio, neophodno je imati web browser koji je podržan od strane Systran-a.

E sad, pretpostavimo da je Systran napravio svoj on-line prevodilac tako da izloži svoju osnovnu funkciju (prevođenje teksta) bez određivanja vizuelnog interfejsa kod prevodioca. Ta aplikacija bi očekivala tekst „zapakovan“ u neki standardan format, prevela bi tekst i vratila ga onom ko je tražio prevod u tom istom formatu, bez ikakvih uputstava na koji način taj prevod treba prikazati. Upravo to rade Web servisi: oni „ponude“ funkcije korisničkim programima preko interneta. Format kojim se razmenjuju poruke se zove SOAP i baziran je na XML – u. Zbog toga se ponekad upotrebljava i naziv XML Web servisi.

Milan Brajković 122/07

Advertisements
Objavljeno u WEB Servisi. Oznake: . 1 Comment »

Jedno reagovanje to “Web Servisi”

  1. Internet4 tfbor « internet4tfbor Says:

    […] Web Servisi April 16, 2011 Web-servisi su softverske komponente koje omogućavaju programsko povezivanje distribuiranih aplikacija (ili drugih softverskih komponenti) na osnovu standardizovanih formata komunikacije. Na taj način oni omogućavaju programsko povezivanje distribuiranih softverskih komponenti nezavisno od operativnog sistema i tehnologije na kojima su implementirani. Ulogu […] […]


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: