Ipv6 protokol

ipv6logoyi8 2008. godina pravi trenutak za prelazak na IPv6  Ipv4, protokol na kome počiva Internet, omogućavao je stabilan rad mreža i dovoljan broj adresa, pa za mrežne aplikacije i mrežne komunikacije nije bio neophodan Ipv6 protokol. Ali IPv4 može da obezbedi samo 4,3 milijarde adresa.

I kao u pesmi Boba Dilana “The Times, They Are A-Changing,” i trenutak kad će nestati sve nove adrese zaustaviti se dalje širenje Interneta se ubrzano približava i samo je 2 godine daleko od nas.

UBLAŽAVANJE STRAHOVA

Nove tehnologije uvek donose sumnju i zabrinutost. Od 2000. godine uočena su četiri osnovna problema:

1. Mrežna oprema, uređaji i svičevi koji podržavaju IPv6 još uvek nisu bili razvijeni
2. IPv6 će stvarati poteškoće prilikom instalacije
3. Nisu postojale aplikacije koje podžavaju IPv6 protokol
4. IPv4 je još uvek pružao dovoljno vremena za nadogradnju i dovoljno slobodnih IP adresa

U suštini svaki od ovih nedostataka je u nekom trenutku imao punog smisla, ali zahvaljujući naporu zajednice za standardizaciju, distributera mrežne opreme i korisničke mreže, IPv6 protokol je prešao dug put, a sumnje i stahovi se polako prevazilaze. IPv6 je nebrojeno puta testiran u poslednje četiri godine od strane akademske mreže, vojnih i državnih institucija. Ovi testovi su bili fokusirani na prilagodljivost, interoperabilnost, funkcionalnost i performanse.

IETF (Internet Engineering Task Force) je proveo deset godina dizajnirajući IPv6. Pored toga, IPv6 forumi, proizvođači mrežne opreme, Internet provajderi, istraživači i naučne institucije su se udružile da bi promovisale usvajanje novog protokola. Labaratorija za Interoperatibilnost Univerziteta u Nju Hempširu je vršila testove kao što su Moonv6 na mrežnoj opremi i sva ispitivanja su pokazala pouzdanost i interoperatibilnost IPv6 rešenja.

Operativni sistemi i ethernet svičevi paralelno podržavaju IPv6 i IPv4, obezbeđujući istovremeno korišćenje obe tehnologije omogućujući time jednostavan prelaz za korisnike.

Aplikacije se takođe ozbiljno pripremaju za početak primene IPv6 protokola, u čemu su najdalje stigli Apple Mac OSX i Linux, kao i WindowsVista™, koji obezbeđuju podršku za oba protokola.

ŠTA DALJE? PLANIRAJTE PAŽLJIVO I UNAPRED!

Kada IPv6 protokol postane funkcionalan biće neophodno tokom nekoliko meseci testirati pouzdanost aplikacija. U tu svrhu aplikacije će morati da se modifikuju primenom neke od postojećih metoda.

I dok neke Internet aplikacije već podržavaju IPv6 protokol, drugim aplikacijama je potrebna nadogradnja i prilagođavanje (standardizacija). Najjednostavniji način za nadogradnju IPv4 aplikacije je zamena IPv4 API reference novim IPv6 API referencama korišćenjem one-to-one mapiranja. Na ovaj način aplikacija će podržavati samo IPv6 protokol. Ovaj način će korisnicima biti najnekonforniji jer će biti primorani da koriste različite verzije istog programa, ali će to olakšati i ubrzati tranziciju sa IPv4 na IPv6 protokol. Kako se vremenom bude povećavao broj aplikacija sa podrškom za oba protokola, tako će prirodno nestajati aplikacije koje podžavaju samo IPv4 protokol.

OBEZBEDITE PODRŠKU ZA IPV4 I IPV6

Očekuje se da će IPv6 konačno zameniti IPv4 standard do kraja 2010 godine, a do tada će ova dva protokola morati da koegzistiraju. Dobra vest je da će napredne mreže podržavati oba protokola tokom perioda tranzicije. To znači da mreže mogu paralelno poržavati funkcije QoS, multicastinga i rutinga.

Mnogi protokoli za rutiranje i komunikaciju dve mreže ili uređaja koji se nalaze na njenim krajevima, su dizajnirani sa mehanizmom koji obezbeđuje interoperabilnost u cilju što lakšeg prelaza sa IPv4 na IPv6 protokol. Ovi koegzistentni metodi uključuju dvojnu implementaciju (dual-stack), enkapsulaciju (tunneling), prevođenje.

* Zahvaljujuči dvojnoj implementaciji mreža ima punu podršku za oba protokola u ruterima i računarima.
* Enkapsulacija omogućava sažimanje IPv6 protokola u okviru IPv4 protokola, čime se postiže zaobilaženje IPv4 mreža
* Prevođenje omogućava da uređaji koji podržavaju samo IPv6 protokol komuniciraju i sa uređajima koji podržavaju IP4 protokol.

ZAKLJUČAK

Pored mnogih prednosti u odnosu na Ipv4 standard, Ipv6 standard pruža neograničen broj IP adresa i omogućuje autokonfiguraciju mobilnih uređaja. IPv6 protokol omogućava, takođe, dugo očekivano proširenje mreže.

Za IT stručnjake koji bi unapred trebalo da planiraju razvoj i rast mreža, primena Ipv6 standarda predstavlja veliki izazov. Kvalitetan plan za postepenu tranziciju je od esencijalne važnosti. IPv6 mreža će imati kapacitet potreban za nove vidove komunikacija i aplikacije.

Advertisements

Jedno reagovanje to “Ipv6 protokol”

  1. Internet4 tfbor « internet4tfbor Says:

    […] Ipv6 protokol April 18, 2011 Ipv6 protokol zaokuplja pažnju IT javnosti više od 10 godina a sve rasprave počinju pitanjem : “Kada otpočeti njegovu primenu”? Sve organizacije koje unapred planiraju razvoj svojih mreža svesne su problema mrežnih adresa na Internetu. Ipv4, protokol na kome počiva Internet, omogućavao je stabilan rad mreža i dovoljan broj adresa, pa za mrežne aplikacije i m […] […]


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: