Elektronski potpisi i sertifikati

Elektronski potpis je tehnologija koja omogućava autentičnost, zaštitu integriteta i neporecivost podataka i dokumenta u elektronskom poslovanju. U određenoj prilagođenoj primeni, tehnologija može da odgovara svojeručnom potpisu u klasičnom poslovanju, pri čemu se dodatno štiti i integritet (nepromenljivost) potpisanih podataka. Vredi istaći da elektronski potpis nije slika skeniranog svojeručnog potpisa u dokumentu, jer takva slika ne omogućava da elektronski potpis postigne izrečeni nivo pouzdanosti.

Elektronski potpis u Republici Srbiji uređen je Zakonom o elektronskom potpisu („Sl. glasnik RS“, broj 135/2004) i podzakonskim aktima, a u skladu sa Direktivom Evropske unije o elektronskom potpisu („Directive 1999/93/EC of the European Parliament and of the Council of 13 December 1999 on a Community framework for electronic signatures“, Official Journal of the European communities, L 013/12-20, 19. 1. 2000).

Elektronski potpis je skup podataka povezanih sa elektronskim dokumentom kojima se utvrđuje identitet potpisnika tog određenog dokumenta. Danas u praksi najčešće korišćeno rešenje je tehnologija digitalnih potpisa, zasnovana na kriptografiji infrastrukture javnog ključa (PKI) sa elektronskim sertifikatom prema standardu X.509v3 (RFC 5280).

Za korisnike, primena se svodi na: (1) posedovanje sertifikata izdatog od strane sertifikacionog tela koji povezuje par ključeva sa identitetom korisnika; (2) posedovanje para ključeva na pametnoj kartici, u tokenu ili drugom mestu gde se bezbedno čuva privatni ključ iz datog para i; (3) upotreba odgovarajućeg programa za elektronsko potpisivanje dokumenata i podataka, npr. Microsoft Office, OpenOffice.org, Adobe Acrobat ili namenskog softvera za potpisivanje.

Sertifikati podižu sigurnost Vaših web stranica na viši nivo. Preko SSL-a, komunikacija web browsera sa web serverom je enkriptirana, te daje posetiocima Vaših stranica najveći nivo sigurnosti i poverenja u Vaš web sajt.

Gde se koriste SSL sertifikati?

SSL sertifikati koriste se prilikom unosa osetljivih podataka (npr. broj kreditne kartice) u web prodavnicama, idealni su za zaštitu administrativnog interfejsa u Vašim web aplikacijama, i svuda gde je potrebna povećana sigurnost protoka podataka.
Npr. na našim stranicama, SSL sertifikat je instaliran na stranicama narudžbe te na korisničkim stranicama.

Kako ustanoviti prisutnost SSL sertifikata?

Prisutnost SSL sertifikata najlakše ćete uočiti u address baru – umesto http:// treba da piše https://. U statusnoj traci web preglednika pojaviće se mali katanac.U vecini preglednika dvostrukim klikom na katanac prikazaće se detaljnije informacije o SSL sertifikatu: jačina enkripcije, izdavač i vlasnik, datum isteka itd.

Lalic Andrijana 477/05

Tanic Zorica 120/04

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: