Moja IP adresa

Ako radite sa IP adresama, verovatno već znate da rad sa njima nije tako jednostavan kao rad sa tekstom ili brojevima. Razlog leži u činjenici da IP adresa u stvari predstavlja skup 4 numeričke vrednosti koje su razdvojene tačkom (.) u kom svaku vrednost predstavlja broj od 0 do 255. U sledećoj tabeli prikazani su podaci na koje nije primenjen nikakav redosled sortiranja.

Sortiranje IP adresa u programu Access predstavlja poseban izazov zato što ovaj program ne obezbeđuje poseban tip podataka za skladištenje IP adresa. Iako je IP adresa samo skup brojeva, nije moguće uskladištiti je u numeričko polje, jer numeričko polje podržava samo jednu decimalnu tačku (.), a IP adresa sadrži tri tačke (.). Iz tog razloga adrese morate da skladištite u tekstualno polje.

Skladištenjem IP adresa u tekstualno polje onemogućeni ste da u programu Access koristite ugrađenu dugmad za sortiranje kako biste adrese sortirali na logičan način. Dugmad za sortiranje služi za sortiranje vrednosti u tekstualnom polju po abecednom redu, čak i kada znakove predstavljaju brojevi. Drugim rečima, adrese se sortiraju po prvoj cifri, zatim po drugoj itd. umesto po numeričkim vrednostima koje sačinjavaju adresu. U sledećoj tabeli prikazane su adrese iz prethodne tabele sortirane po abecednom redu u polju „IP Adresa“.

Adrese koje počinju brojem 1 prikazuju se ispred adresa koje počinju brojem 2 itd. U sledećoj tabeli adrese su prikazane po ispravnom rastućem redosledu.

Podelite IP adrese na četiri numerička dela kako biste lakše razumeli korake u procesu njihovog sortiranja. Adrese se najpre moraju sortirati po prvom delu, zatim za svaku vrednost u prvom delu, zatim po drugom delu itd. U tabeli je svaki deo prikazan u različitoj koloni i, pošto kolone sadrže jednostavne numeričke vrednosti, moguće je sortirati ih sleva nadesno po rastućem redosledu na način prikazan u sledećoj tabeli.

Sortiranje četiri dela zasebno predstavlja posebnu karakteristiku u sortiranju IP adresa. U sledećoj proceduri se kreira upit koji, pored polja IP adrese, sadrži i četiri izračunate kolone, a u svakoj od njih je uskladišten deo vrednosti adrese. Prva izračunata kolona sadrži prvi numerički deo adrese, druga sadrži drugi numerički deo adrese itd. Umesto sortiranja zapisa prema polju „IP adresa“, zapisi će se u upitu sortirati na osnovu te četiri izračunate kolone.

Kako pronaći svoju IP adresu?

Pokrenite aplikaciju Komandna linija na Vašem računaru, ukucajte <ipconfig> i pritisnite taster ENTER.

Ping

Ping  je komanda IP protokola, koja primaocu nalaže da odgovori na nju i vrati pošiljaocu sadržaj koji je dobio u istom paketu. Koristi se za merenje brzine protoka odziva internet veza. Kada primalac dobije odgovor na ping može da izmeri vreme koje je bilo potrebno da paket ode do primaoca i vrati se nazad. Ovo vreme se obično meri u milisekundama. Ping je na računarima obezbeđen kroz  komandu ping. Jednostavno na komandnoj liniji odkucajte ping <ip adresa> i dobićete izveštaj o tome koliki je odziv vašeg računara, do računara na odabranoj ip adresi.

Kako  setovati IP adresu?

Prvo sto treba da uradimo jeste ulazak na Network connections, zatim pronaci aktivnu konekciju i kliknuti na Properties.

Nakon toga markirati Internet protocol Version  (TCP/IP), i opet kliknuti na Properties.

Sledeci korak je  manuelno upisuje IP adresa ili se podesi na automatsko setovanje, zavisno od toga šta nam je potrebno.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: