SSL Sertifikat i elektronski potpis

SSL je skraćenica od Secure Socket Layer i koristi se za slanje enkriptovanih informacija između servera i klijenta (posetilaca). Na ovaj način nemoguće je da neautorizovano lice ‘presretne’ saobraćaj između SSL obezbeđenog web sajta i posetioca.

SSL sertifikati su takođe i potpisani, što daje mogućnost protvrde indetiteta sajta. Moguće je verifikovati potpis nekog sertifikata tako što ćete kliknuti dva puta na ikonu katanca u donjem desnom uglu Vašeg browsera ukoliko posećujete neki SSL sertifikovani sajt.

U virtuelnom svetu uvek postoji element sumnje prilikom slanja ili primanja određenih informacija. veliki procenat internet korisnika odlazi sa sajtovakada se zatraži da ostavi neke informacije o sebi, samo zato što posećeni web sajt nije siguran. Ne postoji bolji način da se izgradi poverenje klijenata i posetilaca od omogućavanja SSL-a na vašem sajtu i dobijanjem SSL sertifikata za vaš web sajt.

Domaća preduzeća mogu da podnose elektronske poreske prijave Poreskoj upravi u Beogradu – opštine Stari Grad i Novi Beograd, zatim u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu, Leskovcu, Čačku, Užicu, Kraljevu i Subotici. Ovaj pilot projekat već od 1. januara sledeće godine biće zakonska obaveza, a od 1. juna podnošenje PDV prijava obavljaće se isključivo elektronskim putem.

Ova savremena pogodnost koja olakšava, ubrzava i pojeftinjuje poslovanje, moguća je zahvaljujući elektronskom potpisu, odnosno kvalifikovanom elektronskom sertifikatu koji Privredna komora Srbije izdaje besplatno privrednicima, kompanijama i preduzećima.

Elektronski sertifikat donosi uštede svima koji ga koriste jer štedi novac i vreme, ali i olakšava i pojednostavljuje poslovanje i povećava efikasnost u radu. Podnošenje poreskih prijava obavlja se lako i jednostavno, a PKS radi i na razvijanju drugih servisa, kao što su prijavljivanje i odjavljivanje radnika.

Elektronski potpis omogućava firmama i građanima da dokumenta potpisuju elektronskim putem bez svojeručnog potpisa, da sklapaju ugovore i obavljaju druge transakcije. Razvijajući servise za korišćenje elektronskog potpisa, Privredna komora Srbije pomaže da se korišćenje interneta u Srbiji poveća, a privreda godišnje može da uštedi, prema procenama PKS, oko 600 miliona evra.

Korišćenje elektronskog potpisa pojednostavljuje poslovanje i trgovinu, smanjuje korupciju i omogućava da se naša zemlja bolje rangira u skladu sa Evropskom poveljom o malom i srednjem biznisu. Pored međusobne komunikacije privrede, izuzetno velika primena je u komunikaciji privrede i građana sa državom. Gde god je do sada bila obaveza da se popuni neki obrazac i overi pečatom i potpisom na nekom šalteru, sada se otvara mogućnost da se taj isti obrazac popuni na internet stranici i da se elektronski potpiše.

Privredna komora Srbije akreditovana je od Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo kao Kvalifikovano sertifikaciono telo za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata za pravna i ovlašćena fizička lica. Pored PKS, za ovu vrstu usluge akreditovani su i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i JP PTT saobraćaja “Srbija”.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: