Digitalni potpis

Šta je digitalni potpis?

 

Digitalni potpis je elektronski bezbednosni znak koji može da se doda datotekama. On vam omogućava da proverite izdavača datoteke i da li se datoteka izmenila nakon digitalnog potpisivanja.

Ako datoteka ne poseduje važeći digitalni potpis, ne možete se uveriti da datoteka potiče iz navedenog izvora ili da nije neovlašćeno promenjena (moguće od strane virusa) nakon izdavanja. Sigurnije je da ne otvarate datoteku osim ako pouzdano znate ko ju je kreirao i da li je sadržaj bezbedan za otvaranje.

Čak ni digitalni potpis ne potvrđuje da je sadržaj datoteke bezopasan. Sami morate da procenite da li možete imati poverenja u sadržaj datoteke na osnovu identiteta izdavača i mesta sa kojeg preuzimate datoteku.

Za dokaz autentičnosti nekog dokumenta potpisanog digitalnim potpisom koriste se dva kriptografska ključa koji se nazivaju: javni ključ(енгл.public key) i tajni ključ(енгл. private key). Za kriptografiju javnim ključem najčešće se koristi RSA algoritam(nazvan po svojim pronalazačimaRonu Rivestu, Adiju Šamiru i Leonardu Ejdlmanu).

Načini šifrovanja

Najčešće korišćeni načini šifrovanja su: metoda simetričnog šifrovanja, metoda asimetričnog šifrovanja i metoda potpisivanja jednosmernom funkcijom.
Metoda simetričnog šifrovanja je najstarija i ona koristi isti tajni ključ za šifrovanje i dešifrovanje. Glavna mana metode simetričnog šifrovanja je nizak nivo bezbednosti tajnog ključa, jer postoji opasnost od njegove krađe nesigurnim komunikacionim kanalima. Metode jednosmernog šifrovanja za šifrovanje podataka koriste jednosmerne funkcije koje nazivamo i hash funkcije.
Kod metoda asimetričnog šifrovanja koriste se javni i tajni ključ. Javni ključ je dostupan svima i služi da se pomoću njega šifruju podaci koji će biti poslati drugoj osobi. Ta osoba će moći da pristupi podacima pomoću svog tajnog ključa. Tajni ključ poseduje samo primalac poruke i on ga ne treba distribuirati ostalim korisnicima. Tajni ključ omougćava primaocu poruke da dešifruje podatke koji su šifrovani njegovim javnim ključem.

Algoritmi javnog ključa

Algoritmi asimetrične kriptografije poznati su i pod nazivom kriptografija javnog ključa (енгл. public key cryptography). Algoritme javnog ključa (енгл. public-key algorithms) možemo podeliti u tri osnovne grupe:

  1. algoritmi zasnovani na praktičnoj nemogućnosti faktorizacije velikih prostih brojeva (RSA)
  2. algoritmi zasnovani na praktičnoj nemogućnosti izračunavanja diskretnih logaritama ( Diffie-Hellman protokol, DSA-Digital signature algorithm)
  3. algoritmi zasnovani na elipsastim krivama
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: