Elektronski potpis i sertifikati

Elektronski potpis je tehnologija koja omogućava autentičnost, zaštitu integriteta i neporecivost podataka i dokumenta u elektronskom poslovanju. U određenoj prilagođenoj primeni, tehnologija može da odgovara svojeručnom potpisu u klasičnom poslovanju, pri čemu se dodatno štiti i integritet (nepromenljivost) potpisanih podataka. Vredi istaći da elektronski potpis nije slika skeniranog svojeručnog potpisa u dokumentu, jer takva slika ne omogućava da elektronski potpis postigne izrečeni nivo pouzdanosti.

Elektronski potpis je skup podataka povezanih sa elektronskim dokumentom kojima se utvrđuje identitet potpisnika tog određenog dokumenta. Danas u praksi najčešće korišćeno rešenje je tehnologija digitalnih potpisa, zasnovana na kriptografiji infrastrukture javnog ključa (PKI) sa elektronskim sertifikatom prema standardu X.509v3 (RFC 5280).

Sertifikati podižu sigurnost Vaših web stranica na viši nivo. Preko SSL-a, komunikacija web browsera sa web serverom je enkriptirana, te daje posetiocima Vaših stranica najveći nivo sigurnosti i poverenja u Vaš web sajt.

SSL je skraćenica od Secure Socket Layer i koristi se za slanje enkriptovanih informacija između servera i klijenta (posetilaca). Na ovaj način nemoguće je da neautorizovano lice ‘presretne’ saobraćaj između SSL obezbeđenog web sajta i posetioca.

SSL sertifikati su takođe i potpisani, što daje mogućnost protvrde indetiteta sajta. Moguće je verifikovati potpis nekog sertifikata tako što ćete kliknuti dva puta na ikonu katanca u donjem desnom uglu Vašeg browsera ukoliko posećujete neki SSL sertifikovani sajt.

Kako ustanoviti prisutnost SSL sertifikata?

Prisutnost SSL sertifikata najlakše ćete uočiti u address baru – umestohttp:// treba da piše https://. U statusnoj traci web preglednika pojaviće se mali katanac.U vecini preglednika dvostrukim klikom na katanac prikazaće se detaljnije informacije o SSL sertifikatu: jačina enkripcije, izdavač i vlasnik, datum isteka itd.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: