tcp/ip protokol

Protokoli

Šta je to protokol, i koji protokoli se koriste?

U računarskom svetu protokol označava skup pravila koja određuju kako dva programa mogu da komuniciraju. Računari komuniciraju tako što razmenjuju određeni set poruka, a protokol određuje formate tih poruka. Protokoli omogućuju i razmenu podataka između različitih vrsta računara, npr. PC-a i Mac-a, i to bez obzira na njihove različitosti.

Kada se misli na internet protokole postoji nekoliko protokola koji se koriste:

1) Modemski protokoli, tj standardi koji određuju način i brzinu povezivanja modema.
2) Protokoli za serijsku kominikaciju između vašeg računara i internet posrednika (SLIP-serial line internet protocol , PPP-point to point protocol). Danas se načešće koristi PPP protokol.
3) TCP/IP protokol koji vam omogućava komunikaciju između dva ili više računara.
4) Protokoli za svaku od internet usluga koje smo ranije opisali i to :

HTTP – (eng. Hyper-Text Transfer Protocol) za Worl Wide Web
FTP – (eng. File Transfer Protocol) za prenos datoteka
SMTP – (eng. Small Mail Transfer Protocol) za prenos email poruka
NNTP – (eng. Network News Transfer Protocol) za prenos news poruka
Telnet – za rad na udaljenim serverima / računarima

TCP / IP protokol
Protokol na kome se zasniva internet 

TCP / IP (eng. Transmission Control Protocol / Internet Protocol) jedan je od naj-korišćenijih protokola koje koriste skoro sve računarske mreže koje su na internetu. Koristi se i u lokalnim mrežama za prenos podataka između računara ili servera. Takođe ovaj protokol omogućava konekciju različitih operativnih sistema ili različitih vrsta računara, servera ili ostalih perifernih uređaja kao što su štampači. Ovo je protokol na kojem se zasniva internet. Kada se konektujete na internet vaš ralčunar dobija unikatnu IP adresu koja vam omogućava da lagodno komunicirate sa ostalim računarima na internetu.

TCP / IP protokol se sastoji od dva dela, prvog TCP dela koji vaše podatke deli na manje pakete radi lakšeg i sigurnijeg transfera, i koji ih takođe na odredištu spaja ponovo u originalnu datoteku, i dela IP koji adresira svaki taj paket sa odredišnom i izvorišnom adresom. Svi paketi moraju da prođu korz određenu putanju koju određuje uređaj ruter.

TCP / IP protokol omogućava da protokoli poput HTTP, FTP, SMTP… koji se nadograđuju na njega budu jednostavniji jer o njima ne ovisi sama datoteka koja se šalje nad tim protokolima.

Trenutna verzija ovog protokola je 4 (tačna oznaka ovog protokola je IPv4) međutim, zbog velike ekspanzije interneta ovaj protokol postaje sve problematičniji i trenutno je u fazi nova verzija 6 (tačna oznaka je IPv6) koja treba u dogledno vreme da reši sadašnje probleme ovog protokola. O problemima nećemo ovde raspravljati jel je to izvan okvira ovog dokumenta.

Internet adrese
Šta je to internet adresa, da li to meni treba?

Kada krenete u grad, da nađete vašeg prijatelja, potrebna vam je adresa na koju treba da stignete. Vrlo je slična situacija i na internetu. Svaki računar mora da ima svoju unikatnu adresu, da bi drugi računar uspeo da ga pronađe. Uspešno korišćenje interneta podrazumeva razumevanje nekoliko različitih vrsta internet adresa.

1) IP adrese su jednostavne brojčane adrese računara spojenih na internet sa po 4 grupe brojeva od po 3 cifre razdvojenih tackom npr. 195.252.112.4 (ovo je ip adresa našeg web servera)

2) Simboličke adrese koje su uglavnom sastavljene od prefixa servisa koji se koristi, zatim imena i sufixa koji može biti različit u odnosu na to šta ta adresa predstavlja (ovo će biti detaljnije objašnjeno u daljnjem textu). Takođe i ovde su delovi razdvojeni tačkom. npr. www.drenik.net (ovo je internet adresa našeg web servera)

3) URL-ovi određuju bližu poziciju nekog dokumenta na nekoj internet adresi. URL se sastoji od adrese računara, porta, imena direktorijuma i imena same datoteke koju tražimo. npr. adresa ovog dokumenta je: http://help.drenik.net/info/index.htm

4) E-mail adrese određuju osobu na nekom internet posredniku. Ova adresa određuje pre svega vaše korisničko ime, a zatim i adresu internet posrednika. npr. zvanična adresa internet posrednika DrenikNet je office@drenik.net Primetili ste da se ime korisnika razdvaja od imena internet posrednika sa znakom @ (majmunski znak, ili znak „et“ kako neki ljudi čitaju.)

 IP adresa
Brojevi, tačke, brojevi…

Kao što smo već napomenuli u gornjem delu teksta IP adrese su jednostavne brojčane adrese računara spojenih na internet sa po 4 grupe trocifrenih brojeva razdvojenih tačkama. Primer jedne ovakve adrese je 195.252.112.4

Svi računari na intrernetu kominiciraju međusobno ovim protokolom. IP je skraćenica od eng. Internet Protocol, srpski naziv za ovo je IP adresa. IP adresa je uvek istog formata i kreće se u rasponu od 11.0.0.0 do 255.255.255.255

IP adresa se sastoji od dela koji prestavlja mrežu i dela koji predstavlja sam računar. Koji delovi IP adrese čine mrežu, a koji lokalni računar zavisi od klasa IP adrese dodeljene  mreži na kojoj je računar.

Statička IP adresa
Postoje serveri koji imaju svoje stalne (statičke) ip adrese radi lakšeg snalaženja na internetu. To su serveri koji opslužuju korisnike (klijente) pri njihovim zahtevima. Ove adrese se retko menjaju i one ostaju statične da bi udaljeni serveri mogli lako da ih pronađu ukoliko se recimo vrši razmena e-mail poruka sa jedne tačke (jednog internet posrednika) i druge tačke (tj drugog internet posrednika).

  Dinamička IP adresa
Običnim korisnicima koji pristupaju internet posredniku putem dial-up konekcije, koristeći PPP protokol, nije potrebna stalna IP adresa jer oni sve svoje servise traže od internet posrednika. Njima se dodeljuje dinamička IP adresa koje može biti bilo koja u rasponu koji odredi internet posrednik.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: