Moja IP adresa

Do ove adrese vas neće odvesti nijedan GPS uređaj, od koga ste najverovatnije postali zavisni. Naime, IP (čita se “aj pi”) adresa je numerička oznaka dodeljena svim uređajima povezanim na kompjutersku mrežu. IP je skraćenica od Internet Protocol, (Internet protokol, pogledaj kraj teksta) a ovaj protokol omogućava komunikaciju među čvorovima (nodes – svaki uređaj koji je povezan na kompjutersku mrežu). Svrha postojanja IP adrese je dvostruka: identifikacija uređaja na mreži i njegovo adresiranje (služi da bismo znali gde se povezani uređaj nalazi). 

Postoje dve verzije IP adresa: još uvek aktuelna IP verzija 4 (IPv4) i novija IP verzija 6 (IPv6).  Kada kažemo IP adresa, mislimo na IPv4, koja je dugačka 32 bita (ili 4 bajta), i izgleda otprilike ovako: 192.168.1.73, u decimalnom, ljudski čitljivom, zapisu.

Svaki uređaj (na primer ruter) povezan na Internet ima spoljašnju IP adresu koju mu je dodelio Internet Provajder (ISP – Internet Service Provider), a svaki računar povezan na ruter ima internu IP adresu. Spoljašlju IP adresu možete saznati ako kliknete na sledeći link: http://whatismyipaddress.com/

Za nas je bitnija interna IP adresa računara, koja nam služi da, na primer, pristupimo nekoj datoteci ili fascikli na našem računaru sa drugog računara koji je povezan na istu kompjutersku mrežu.

Kako pronaći svoju IP adresu?

Pokrenite aplikaciju Command Prompt na Vašem računaru, ukucajte <ipconfig> i pritisnite taster ENTER.

Ping

Ping  je komanda IP protokola, koja primaocu nalaže da odgovori na nju i vrati pošiljaocu sadržaj koji je dobio u istom paketu. Koristi se za merenje brzine protoka odziva internet veza. Kada primalac dobije odgovor na ping može da izmeri vreme koje je bilo potrebno da paket ode do primaoca i vrati se nazad. Ovo vreme se obično meri u milisekundama. Ping je na računarima obezbeđen kroz  komandu ping. Jednostavno na Command Prompt odkucajte ping <ip adresa> i dobićete izveštaj o tome koliki je odziv vašeg računara, do računara na odabranoj ip adresi.

Kako samostalno setovati IP adresu?

Prvi korak je ulazak u Network connections, nakon toga pronaći aktivnu konekciju i kliknuti na taster Svojstva.

Zatim markirati Internet protocol Version 4 (TCP/IPv4), i opet kliknuti na Svojstva.

U sledećim poljima se manuelno upisuje IP adresa ili se podesi na automatsko setovanje, zavisno od toga šta nam je potrebno.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: